ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Заушка (паротит)

Оплаквания

18 до 21 дни след заразяването се появява поду­тина зад ушите. Тази подутина се усеща тестяво-мека и е много болезнена. Най-напред от ед­ната страна, а след няколко дни и от другата се появява една „дебела буза“. Децата се оплакват от леки болки в ушите и болки при обръщане гла­вата настрани и при дъвкане. Те могат да вдиг­нат до 40 градуса температура или да останат без температура. След около една седмица забо­ляването най-често преминава без последици.

Причини

Вирусна инфекция, която засяга преди всичко околоушната слюнчена жлеза.

Риск от заболяване

Om заушка заболяват най-вече децата между че­тири и десет години.

Възможни последици и усложнения

Само в редки случаи паротитният вирус води до усложнения като възпаление на задстомашната жлеза или на мазъчните обвивки. При момчета­та опасно усложнение е възпалението на тести­сите, тъй като може да доведе до стерилитет.

Профилактика

Заушката е заразна четири дни преди до седем дни след началото на заболяването. Профилактична имунизация.

Необходимост от лекарска помощ

  • ако болките при прилагане на топлина се за­силват
  • ако детето се оплаква от много силни болки в ушите или много силните болки в ушите вне­запно престанат и ухото започне „да тече“
  • ако температурата, въпреки понижаващите я средства, не пада под 40°С

Веднага при детския лекар или в детска клиника, ако:

  • се появи главоболие, тилът се вкамени (бра­дичката не може повече да се допре до гърди­те) или детето изглежда неразговорливо
  • се прибавят повръщане или силни болки в ко­рема
  • момчетата след пубертета се оплакват от болки в тестисите

Самолечение

Топлината върху жлезите облекчава оплаква­нията.

Топли компреси

Две кърпи се натопяват в гореща вода, изцеж­дат се и с кърпа за глава или шал се закрепят върху бузите и ушите на детето. Шалът се прокарва под брадата и се завързва на тила. Топлината се задържа относително по-дълго, ако между топлите мокри кърпи и шала се пос­тави полиетиленово или алуминиево фолио.

Компрес с маслини – изчистете маслините от костилките, поставете ги на мека кърпа и ги закрепете като компрес на подутините.

Лечение

Антибиотиците не повлияват заболяването. Достатъчно е ушите и бузите да се държат на топло, ако е необходимо да се свали температу­рата.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *