Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Напикаване по време на сън

Оплаквания

Най-често за родителите е проблем, ако дете­то продължава „да се мокри“. Те имат погрешна представа за това, откога едно дете трябва да е със сухи пелени. За напикаване в леглото се го­вори когато едно дете, което е на повече от пет години, многократно и незабележимо мок­ри леглото по време на сън и няма заболяване на пикочния мехур.

Причини

Напикаването по време на сън се появява често след по-дълъг период на ненапикаване, в случай че се засегне самоувереността на детето. При­чината почти винаги са душевни проблеми: кав­га в семейството, нови братя и сестри, училищ­ни проблеми.

Риск

Целенасоченото „възпитание в чистота“ прави екскрементите на детето в централна семейна тема.

Заповедите, заплахите и наказанията предиз­викват страх. По този начин обаче никой не мо­же да принуди едно дете, да отдели изпражнения или урина. По-скоро детето ще се противопос­тави на изискванията.

Понякога леглото отново започва да се мокри, ако детето има възпаление на пикочния мехур или бъбреците.

Възможни последици и усложнения

Детето, което се напикава, често е нещастно от този факт. Ако допълнително бива ругано или наказвано, неговото самочувствие ще се по­нижи още повече. От първоначално безобидни­те напикавания може да възникне дяволски кръг.

Профилактика

Доверие и подкрепа са предпоставките за това, напикаването да не се превърне във война меж­ду родители и деца. Който има търпение, ще забележи, че то самото понякога има желание да бъде без досадните пелени. Родители, които ис­кат да наблюдават пълното гърне на своите де­ца като подарък, едва ли ще имат проблеми с „възпитанието в чистота“.

От желанието на децата да подражават могат да се възползуват онези, които не държат деца­та настрани от своята собствена „работа“, ка­то затварят вратата на тоалетната.

Необходимост от лекарска помощ

Когато темата „чистота“ натовари взаимоот­ношенията между родители и деца.

Във всеки случай, когато съществува съмнение, че детето би могло да има възпаление на пикоч­ния мехур.

Самолечение

Малки възнаграждения за всяка „суха нощ“ и во­денето на календар, в който „сухите“ нощи се отбелязват по специален начин, могат да укре­пят самочувствието на детето. При това неус­пехите би трябвало да се прескачат. Звънящите матраци или нещо подобно по-доб­ре да се избягват, тъй като те действуват на принципа на дресурата. Проблемите, стоящи в основата на напикаването по време на сън, не са разработени.

Не помагат: будене през нощта, забрана за пие­не на вода от следобеда нататък.

Лечение

Ако мокрото легло е станало проблем на цяло­то семейство, се препоръчва помощта на психоаналитична консултация. Напикаването по време на сън принад­лежи към „класическите“ теми на детската пси­хотерапия.

Медикаменти

Използуването на медикаменти срещу напика­ването по време на сън – най-често някое сред­ство срещу депресии (Tofranil) – дет­ските лекари и психиатри разглеждат като пос­ледна и въпреки всичко най-често безполезна възможност. При около една трета от лекува­ните по този начин деца медикаментът от­странява напикаването по време на сън само временно. При много от тези деца обаче след три месеца леглото отново е мокро. Странич­ните действия като съхнене на устата, смуще­ния в зрението и кръвообращението са сравни­телно чести.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *