Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Оплаквания по време на бременността

Бременността не е болест, тя обаче изправя ор­ганизма пред нови задачи, към които той не е привикнал. Оплакванията, които възникват в резултат на това, най-често за безобидни, но ако не се чувствувате добре или имате болки, винаги би трябвало да се обръщате към своя лекар.

Задух

През последната трета на бременността, кога­то детето оказва натиск върху диафрагмата, неговото тегло може да затрудни работата на белия дроб. Няма страшно, въпреки всичко дете­то получава достатъчно кислород. Около три седмици преди раждането коремът се смъква по-надолу и оплакванията изчезват.

Самолечение

Опитайте да не наддавате прекалено и по въз­можност спете на лявата страна.

Течение

Леко течение, което не мирише неприятно, е нормално. Ако имате силно течение или други допълнителни оплаквания трябва да споделите с наблюдаващия ви лекар.

Самолечение

Седящите бани в отвара от лайка, градински чай и/или невен могат да помогнат. Някои препоръч­ват във влагалището да се поставя естествено квасено мляко за да се подсили нормалната влагалищна флора.

Слабост на пикочния мехур

В последните месеци на бременността главата на детето често притиска пикочния мехур. Нормално е, че често трябва да уринирате или поня­кога изпускате неволево по няколко капчици ури­на. Ако се прибавят и други оплаквания, като на­пример болки при уриниране или в областта на бъбреците, трябва да споделите с наблюдаващия ви лекар .

Самолечение

Носете тънка превръзка, ако се чувствувате не­сигурна. Не пийте по-малко, вашето тяло има нужда от течности.

Газове

Газовете се предизвикват от хормоналните промени и понякога могат да бъдат много бо­лезнени. Ако се прибавят и други оплаквания – трябва да споделите с наблюдаващия ви лекар

Самолечение

Избягвайте газообразуващи ястия и пийте чай срещу образуването на газове.

Повишено кръвно налягане

Високото кръвно налягане, което се появява за първи път по време на бременността, може да бъде предупреждение за токсикоза на бремен­ността. Затова непременно трябва да отидете на лекар.

Самолечение

Високото кръвно налягане може да бъде опасно и трябва винаги да се лекува от лекар.

Ниско кръвно налягане

Ниското кръвно налягане по време на бремен­ност може да доведе до нарушения на кръвооб­ращението.

Самолечение

Най-добре помагат редовното движение и хлад­ките бани.

Кръвотечения

Кръвотеченията от влагалището винаги тряб­ва да вземате насериозно. Само лекарят ви мо­же да прецени дали са безобидни или признак за увреждане.

Кафяви петна

Кафяви петна по лицето, тъмни зърна на гърди­те и кафява линия по средата на корема са нор­мални придружаващи прояви на бременността. Те възникват в резултат на промени в пигмен­тацията.

Самолечение

Няма. Най-често петната изчезват известно време след раждането.

Хемороиди

Хемороидите възникват по време на бремен­ността по-лесно, тъй като поради налягането на тежката матка вените в малкия таз са заприщени.

Самолечение

Погрижете се, консумирайки храна, богата на баластни вещества, да се изхождате редовно по голяма нужда.

Вълчи апетит

Вълчият апетит по отношение на някои ястия е нещо съвсем нормално. Можете спокойно да му се отдадете. Понякога по този начин орга­низмът ви дава знак, че иска да попълни някакъв недоимък от хранителни вещества. Ако безкон­тролно потискате нещо в себе си, би трябвало да се замислите от какво се страхувате, какво трябва да „преглътнете“.

Самолечение

Яжте каквото ви се яде, но с мярка.

Разширени вени

Бременността може да засили една наследена слабост на съединителната тъкан. Освен това налягането на матката затруднява оттока на кръвта от вените.

Самолечение

Носете компресиращи чорапи. По възможност вършете повече работа в седящо положение, при стоене кръвта може да се задържа във вени­те. Винаги, когато ви е възможно, повдигайте краката си нависоко.

Мускулни крампи

Мускулните крампи най-често са безобидни и често се появяват в прасците. Задържащи се крампи могат да бъдат признак за недоимък на калций, магнезий или витамин В.

 

Самолечение

Опитайте се здраво да стъпите със схванатия крак или да извиете пръстите напред, за да се изпъне мускулът на прасеца.

Умора

Преди всичко в първите месеци на бременност­та, през които организмът трябва да привикне към промените, е нормално да се чувствувате уморена. Ако обаче винаги се чувствувате изто­щена, това издава пренатоварване.

Самолечение

Осигурявайте си почивка, когато сте уморена. Освежаващите бани също могат да ви помогнат.Често умората може да бъде предизвикана от недостатъчно движение. Излезте на чист въздух, занимавайте се със спорта, към който сте привикнали.

Болки в гърба

Болките в гърба, предимно в края на бремен­ността. възникват поради притискане от дет­ската главичка в областта на кръстната кост, поради общо претоварване, поради теглото или поради вече изградена лоша стойка, която се засилва по време на бременността.

Самолечение

Разтоварвайте гръбначния стълб толкова чес­то, колкото е възможно, като лягате (не по гръб, а с котешки гръб), плувайте или правете целенасочено гимнастика и упражнения за раз­товарване.

Смущения в съня

Големият корем или „гимнастическите упраж­нения“ на бебето през последните месеци на бре­менността могат да ограбят съня ви. Но може би освен това имате страхове и грижи.

Самолечение

Вземете успокояваща баня или излезте на раз­ходка. Въздържайте се от обилна вечеря.

Отоци по ръцете и стъпалата

Най-често подутите длани и стъпала са безо­бидни. По време на бременността организмът задържа повече вода от обикновеното.

Въпреки всичко трябва да посетите своя лекар. В редки случаи отоците могат да бъдат първи признак за заплашваща токсикоза на бремен­ността.

Самолечение

Дръжте краката си нависоко, толкова често, колкото ви е възможно. Всеки ден четкайте кра­ката си по посока на сърцето. Обливания също могат да помогнат.

Киселини

Киселини могат да се образуват още в началото на бременността, тъй като мускулът, затва­рящ входа на стомаха, в резултат на хормонал­ните промени става no-хлабав и по този начин кисел стомашен сок може да изтече обратно в хранопровода. В напреднала бременност също е възможно матката да притиска стомаха и да предизвиква тези оплаквания.

Самолечение

Избягвайте люти, трудно смилаеми ястия. При­емайте храната на малки порции и по-добре яж­те по-често.

Гадене и повръщане

Минава известно време, докато организмът и душата се настроят за промяната в състояни­ето. Затова гаденето и повръщането през пър­вите месеци на бременността са нормална про­ява. Ако отслабнете или оплакванията са опас­ни, би трябвало да потърсите вашия лекар.

Самолечение

Закусвайте в леглото и ако ви е възможно, още известно време останете да лежите.

През целия ден пийте по малко минерална вода или билков чай. Избягвайте мазни и тежки яде­нета.

Запек

Поради отпуснатата чревна мускулатура хра­нителната каша се транспортира по-бавно, лес­но се получава запек.

Може би обаче имате и погрешна представа за „нормалното“ изхождане по голяма нужда. Дока­то успявате да се изхождате по два или три пъ­ти седмично, нямате причина за безпокойство.

Самолечение

В никакъв случай не бива без лекарска препоръка да вземате слабителни средства. Те могат да бъдат вредни за плода. Почти винаги храната, богата на баластни вещества, решава проблема.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *