Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Втора трета на бременността (13 до 16 седмица)

Преустройството на първите месеци е преми­нало, раждането още е достатъчно далече, те­лесните оплаквания са в определение граници. Детето не ви създава никакви ограничения. Ако се чувствувате добре и обръщате внимание на сигналите на своя организъм като изтощение, неохота или болки, нищо не може да се случи. Често това е един период на спокойствие и вът­решна стабилност.

Какво става в организма?

Между 16 и 23 седмица можете да усетите пър­вите движения на вашето дете. Сутрешното гадене най-често е изчезнало, тялото видимо се окръгля. Не е важно дали сте наддали с три или пет килограма. Докато се чувствувате добре, наддаването на килограми не е болест и не би тряб­вало да се тероризирате с таблици за килогра­мите. Лекият оток на ръцете, подбедриците и стъпалата поради увеличеното задържане на течности е нормален. Ако сте склонни към сла­бост на кръвоносните съдове, често поради задръжката на кръв във вените възникват раз­ширени вени и хемороиди. Проме­неното хормонално ниво е причина през този пе­риод евентуално да страдате от запек и кисе­лини.

Душевно състояние

Може би сега се чувствувате особено добре. Съ­що така обаче може да ви е трудно да се съоб­разявате със своята пищност и нарастващ ко­рем. Осмисленият от вас самите, но изграден и с помощта на другите идеал за хубост може да изиграе голяма роля. Най-доброто е, ако в края на третия месец започнете курс за подготовка на раждането. На него можете да обсъдите сво­ите проблеми с други жени или двойки.

Изследвания

Сега на всеки четири до шест седмици трябва да ходите на консултация, дори ако паспортът на майката и детето не го изисква. При всички тези изследвания се слушат сърдечните тонове на детето, урината се изследва за белтък и за­хар, измерва се кръвното налягане и се контро­лира теглото. Освен това към всяко посещение при лекаря се изисква вагинално изследване (през влагалището), измерване на матката от­вън и преценка на отоците и разширените вени. Ако наблюдаващият ви лекар иска да направи ултразвуково изследване, без да се обоснове, попитайте за причините. Често такива изследвания се провеждат от търговски интерес или поради непознаване на научните данни.

Как се развива детето?

В този период вашето бебе тренира своите мускули. То рита с крака, започва да разперва пръстите си, да отваря дланите си и отново да ги затваря, може да движи главата си. През чет­въртия месец вече са изградени най-важните рефлекси. През този месец започва развитието на сетивата, най-напред на на вкуса и сетивата за допир, а след петия месец на слуха и равновес­ните органи. Зрителното умение е развито ве­че толкова добре, че бебето може да различава светло и тъмно. Сега то тренира и дишането, и гълтането и въпреки че мозъкът все още не е съзрял, може вече да реагира целесъобразно, ка­то например да коригира положението си, ако е разположено неудобно. В края на този месец мо­жете вероятно за първи път да усетите свое­то бебе. Отначало това е само едно нежно по­чукване, по-късно ясно се усещат ритането, преобръщанията, с които то удря. През шестия ме­сец детето взема все по-голямо участие във ва­шия душевен и телесен живот. То например се завърта при източник на силен звук и реагира различно на силна и тиха музика. Усеща яд, стрес, неспокойствие, но също така и безопас­ност, радост и почивка. В края на шестия месец вашето дете е дълго приблизително 30 санти­метра и тежи 500 до 800 грама. Ако се роди в този момент, вече има шансове да преживее.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *