ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Бременност и първа трета на бременността

Бременността, раждането и времето след то­ва са едно цяло. В модерната родилна помощ то­ва схващане се недооценява. Тя вижда бремен­ността като риск, а раждането като болест, която човек трябва да посрещне с всички сред­ства на съвременната техника. И въпреки че Международната здравна организация отдавна прави препоръки, които се противопоставят на много от това, което се извършва с жените в нашите родилни зали, повечето раждания все още се наблюдават електронно, дават се упой­ки, реже се и се оперира. И всичко това често без медицинска необходимост, тъй като повече от 80 процента от ражданията могат да протекат без намеса.

Бременността продължава десет лунни месеца, това са 280 дни (плюс/минус 14 дни) или 40 сед­мици. Как ще прекарате това време, освен от социалните условия, в които живеете, зависи много силно и от вашето собствено отношение. Най-вече бременността не е време, което носи със себе си опасности за вас и вашето де­те. Почти всички легенди, които се разпростраяват за бременността, са погрешни. Нито го­рещата баня ще доведе до преждевременно раж­дане, нито ще настъпи прегъване на пъпната връв, ако често се протягате. Това, че един шок може да доведе до дете с малформации, е също така приказка, както и хипотезата, че синовете правят бъдещата майка no-красива, отколкото дъщерите. Доверявайте се на своите усещания и се опитайте да живеете, колкото е възможно повече според собствените си потребности. Това е най-добрата гаранция за една приятна бременност.

Първа трета на бременността (1 до 12 седмица)

Когато разберете, че сте бременна, вече е мина­ло една седмица от оплождането на яйцеклет­ката. Толкова време минава, докато зачатието след спирането на менструацията стане дока­зуемо. Ако в този период сте пили алкохол, или сте взимали медикаменти, това не е причина за загриженост. Организмът реагира според прин­ципа „всичко или нищо“. Увредените клетки имат малко шансове да оцелеят и най-често изобщо не се загнездват. Ако загубите детето си през първите три месеца, бихте могли да из­ходите от това, че не е било здраво. Не са необ­ходими прекалено щадене и предпазливост в то­зи период. Трябва да се ограничавате само кога­то организмът ви се съпротивлява. Обръщайте внимание на чувството за неохота или призна­ците на изтощение. За всеки случай би трябва­ло да престанете да пиете и пушите. Ако прие­мате медикаменти, трябва да обсъдите с лека­ря дали те могат да навредят на плода.

Какво настъпва в организма?

Организмът бавно се настройва за бременност­та. Яйчниците, а по късно и плацентата произ­веждат хормони, които повлияват целия орга­низъм. Кожата се кръвоснабдява по-добре и от­лага повече вода, гърдите се изпълват. Вътреш­ните органи стават по-работоспособни и се подготвят да работят за двама. По корема на първо време бременността едва се забелязва.

Душевното състояние

Чести са силните емоционални колебания. Жени­те, които са забременели непредвидено, трябва да си изяснят дали искат детето. Но дори и да се изпълнява едно отдавнашно желание за дете, могат да възникнат проблеми. Усещането, че вече няма връщане назад, новата отговорност, финансови проблеми, професионални грижи – има достатъчно конфликти, но и хубави момен­ти, които могат да възникнат във връзка с ед­на бременност.

Изследвания

При първото изследване лекарят опипва големи­ната на матката и с това определя стадия на бременността. Само ако неговите резултати не съвпаднат с вашите данни за последната мен­струация или възможното време на зачатие, се прави ултразвуково изследване. Освен това лекарят взема цялата ис­тория за заболяванията на бъдещата майка и нейното семейство и осъществява основно ги­некологично изследване. То включва проверка на яйцепроводите и яйчниците, остъргване за рак и преценка на влагалищния секрет под микроскоп. За определяне големината на майчиния таз се измерва най-вече външният диаметър от сре­дата на горния ръб на срамната кост до края на гръбначния стълб (конюгата екстерна). Това разстояние трябва да е най-малко 20 см, за да е възможно раждане през влагалището. Лабора­торни изследвания дават яснота за кръвната група, резусфактора и кръвната картина. До­пълнително кръвта се изследва за антитела сре­щу рубеола, токсоплазмоза, сифилис и евен­туално СПИН. След това лекарят, който ви наблюдава, ще ви изпрати за изследване на общото ви със­тояние.

Как се развива детето?

Оплодената в яйцепроводите клетка се отпра­вя по пътя към матката, през следващите пет­десет дни се дели многократно и се поселява ка­то купчинка от клетки в матката. От клетъч­ното струпване възниква ембриото, плацентата и като връзка между двете – пъпната връв. Ембриото и пъпната връв плуват, обвити от обвивките на яйцето, в плодовата течност. От третата седмица започват да се образуват ор­ганите. През петата седмица се развива цен­тралната нервна система (главен и гръбначен мозък), главата с очите и устата, както и сис­темата на стомаха и червата. Сърцето започ­ва да бие, израстват зачатъците на ръцете, а малко след това и на краката. Скелетът също нараства с тях. През осмата седмица на бремен­ността вече са се образували ръцете с ясни дла­ни, пръсти, лицевите контури, ушите и дихателните пътища. През деветата и десетата седмица при момченцата са се развили тести­сите, при момиченцата яйчниците. По това време започва вкостяването на все още мекия скелет. В края на третия месец ембриото е дъл­го седем до девет сантиметра.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *