ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Едем на белия дроб

Оплаквания

Силно затруднено, учестено дишане, недостиг на въздух и чувство за задушаване. Често бледост и изпотяване. В резултат на кислородния недоимък устните и ноктите на пръстите мо­гат да посинеят.

Причини

При едем на белия дроб от кръвоносните съдо­ве в белодробните алвеоли и около тях се изли­ва течност. По този начин кислородът от вди­шания въздух трудно или изобщо не прониква в кръвта.

Най-често причината за белодробния едем се крие не в белия дроб, а в сърцето. Често то е твърде слабо, за да изпомпи кръвта от белия дроб отново в кръвообращението.

Едем на белия дроб може да се развие също и при вдишване на отровни пари като например флу­орни или хлорни газове.

Риск от заболяване

Рискът от заболяване е повишен при хора, кои­то живеят с тежка или нелекувана левостранна сърдечна недостатъчност.

Възможни последици и усложнения

Белодробният едем винаги води до кислороден недоимък, който трябва да се отстрани толко­ва бързо, колкото е възможно. Ако белодроб­ният едем не се разпознае и лекува своевремен­но, може да завърши със смърт.

Ако се отстрани отключващият фактор, едемът бързо търпи обратно развитие, без да ув­режда трайно белия дроб.

Профилактика

Подходящото лечение на сърдечната недоста­тъчност.

Необходимост от лекарска помощ

Едемът на белия дроб трябва да бъде овладян в болница колкото се може по-бързо. При транс­портирането до там болният трябва по въз­можност да държи горната половина на тялото си изправена, за да намали задуха.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Най-често белодробният едем може да бъде ле­куван с подаването на обогатен с кислород въз­дух, кардиотонични и отводняващи лекарства. Понякога лекарят трябва бързо да намали обема на кръвта, която сърцето помпи в белия дроб. Това той може да направи, като изтегли със спринцовка няколкостотин милилитра кръв или надуе маншети за измерване на кръвното наля­гане на ръцете и краката.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *