ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Бял дроб и белодробен емфизем

Чрез бронхите вдишаният въздух прониква в бе­лия дроб. 300 милиона белодробни алвеоли с площ, равна на игрище за тенис, приемат възду­ха. Съдържащият се в него кислород те преда­ват на кръвта. В замяна от „употребената“ кръв приемат въглероден двуокис, който след това ние издишваме. Различни заболявания на­рушават този газообмен.

Раздуване на белия дроб (белодробен емфизем)       

Оплаквания

Белодробният емфизем се развива бавно. Съот­ветно на това оплакванията също започват бавно. Те се задълбочават постепенно в течение на месеци или години и поради това често не се забелязват навреме.

Издръжливостта на организма постепенно на­малява. При телесно напрежение по-лесно, от­колкото преди, се стига до задух. Понякога са налице затруднения в дишането и при лежане. Бе­лият дроб свири като при астма.

Някои болни страдат от кашлица както при хро­ничен бронхит: най-вече при ставане от сън откашлят бяложълта слуз.

Макар и рядко, емфиземът може да бъде забеля­зан едва когато в процеса е въвлечено и сърце­то и по краката и ходилата се появят отоци.

Причини

Белодробният емфизем най-често е последица на хроничен бронхит. При него бронхите са постоянно раздразнени, бронхиалната лигавица е набъбнала. Вследствие на това белодробните алвеоли са подложени на постоянен натиск. Много от малките белодробни алвеоли се разру­шават. На тяхно място се образуват няколко по-големи. По този начин се намалява площта, на която кислородът може да бъде обменен. След известно време белият дроб става все по-нееластичен. Сърцето трябва да работи все повече, за да изпомпва кръвта през него.

Всички фактори, които предразполагат към хроничен бронхит, могат в по-дълъг период да предизвикат това заболяване. Напротив, астмата води рядко до емфизем.

Риск от заболяване

Рискът е много висок при хора, които страдат от хроничен бронхит. Силно замърсеният с вредни вещества въздух води не само до възник­ването, но и до напредването на белодробния емфизем.

Възможни последици и усложнения

Поради намаления брой белодробни алвеоли в ор­ганизма вече не постъпва достатъчно кислород. Засегнатият е с постоянен задух, диша повърхностно. Все no-нееластичният бял дроб пресил­ва сърцето. Поради това изразеният белодро­бен емфизем може да завърши със смърт от сър­дечна недостатъчност.

Профилактика

Всичко, което предпазва от хроничен бронхит, предпазва и от развитие на белодробен емфи­зем. Прочетете статията за хроничен бронхит.

Необходимост от лекарска помощ

  • ако оплакванията при хроничен бронхит се за­силят, вие се чувствате с намалена издръжли­вост и лесно получавате задух
  • който вече знае, че белият му дроб е емфизематозен, би трябвало да търси лекар при вся­ка простуда, при всяко съмнение за допълни­телна инфекция на бронхите и при всяко вне­запно влошаване на заболяването

Самолечение

Най-важен е начинът на живот, натоварващ ор­ганизма по възможност по-малко.

  • веднага престанете да пушите
  • не стойте в задимени помещения
  • ако работите в среда със силно замърсен въз­дух, би трябвало по възможност да си потър­сите друго работно място
  • стойте настрана от настинали хора. Всяка простуда, която здравият организъм лесно преодолява, при човек с емфизем може да се окаже животоопасна
  • избягвайте прекомерни телесни натоварва­ния. Редовните, леки занимания със спорт на чист въздух могат да помогнат

Лечение

При белодробен емфизем промените в белия дроб са необратими. Все пак е възможно да се облекчат оплакванията и да се предотврати напредването на заболяването.

Всяка инфекция на бронхите или белия дроб трябва да бъде лекувана. Често за това са нуж­ни антибиотици. В много случаи медикаменти­те, които водят до втечняване на бронхиалния секрет, могат да доведат до облекчение. Когато дишането стане „свиркащо“, могат да помогнат медика­менти, с които и астматиците си набавят въз­дух .

Хора с изразен белодробен емфизем трябва чес­то по време на инфекция, а понякога и постоянно, да дишат въздух, обогатен с кислород. Поня­кога трябва да приемат допълнително още кардиотоници и отводняващи медикаменти.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *