Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тумор на ларинкса и гласните връзки

Оплаквания

Туморите в областта на ларинкса могат да бъ­дат доброкачествени или злокачествени. Доб­рокачествените тумори се наричат папиломи на гласните връзки или полипи на гласните връз­ки, а злокачествените се означават често като рак на ларинкса.

Първите признаци за заболяване са най-често бавно започващи промени в гласа, дрезгавост, болки в гърлото, болки при говорене и затруд­нения в гълтането. По-късно може да се стигне и до затруднения в дишането.

Причини

Доброкачествени тумори на гласните връзки или ларинкса могат да възникнат в резултат на пренапрежение на гласните връзки (често силно говорене или пеене), дразнещи вещества във вдишвания въздух (цигарен дим, индустриални отрови) или също вируси.

Риск от заболяване

Рискът от заболяване са повишава при тютю­нопушене и прекомерна употреба на алкохол.

Възможни последици и усложнения

Ако злокачествените, но също и някои доброка­чествени тумори не се лекуват своевременно, може да се стигне до тежки увреждания на ди­шането.

Ако ларингиалният тумор бъде отстранен опе­ративно, след това трябва да се научите да го­ворите с изкуствена гласна цепка. Чрез нея гла­сът силно се променя. Една такава пречка може силно да натовари ежедневието. Опитайте, да­ли няма да ви помогне контактуването с други хора, които имат същия проблем.

Профилактика

Който вече е имал веднъж доброкачествени ту­мори на гласните връзки, може да се предпази от нови чрез щадене на гласа.

Злокачествените тумори вероятно могат да се профилактират чрез начин на живот, който възможно по-малко натоварва организма.

Необходимост от лекарска помощ

  • ако се появи временно или трайно предразняване без връзка с простуда
  • ако предразняване, болки в гърлото или зат­руднения в гълтането в рамките на една прос­туда продължат повече от четири дни

Лекарят може със специален инструмент да из­следва ларинкса и разпознае един тумор. Чрез отнемането на малко парченце тъкан може да се установи, дали се касае за доброкачествено разрастване или не.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Доброкачествените тумори могат да се пре­махнат с една сравнително лека операция. Чес­то е достатъчна само местна упойка.

Ако един злокачествен тумор се открие своев­ременно, понякога се лекува само с облъчване. Най-често ракът на ларинкса трябва да се опе­рира. След това се продължава с облъчване. Ако ракът на ларинкса вече много се е разраснал, трябва при операция на гърлото да се направи отвор за дишане под ларинкса.

Тогава болният се научава да говори с изкустве­на гласна цепка, като затваря отвора за дишане.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *