Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ларингит (възпаление на ларинкса, възпаление на гласните връзки)

Оплаквания

Често при възпаление на фаринкса се засягат и дълбоките отдели на гърлото (ларинкс, епиглотис, гласни връзки). Тогава покрай болките в гърлото и затрудненото гълтане се появяват и силно одрезгавяване и болки при говор.

При децата, чиито дихателни пътища са много тесни, може да настъпи спиране на дишането. При възрастните това е по-рядко.

Причини

Както фарингитът така и възпалението на ла­ринкса се развива често в рамките на едно простудно заболяване. Тогава причинителите най-често са вируси. В редки случаи заболяването може да предизвикат и определени бактерии. Ед­но продължително възпаление на околоносните кухини също може понякога да се разпространи до ларинкса и гласните връзки.

Прекомерната консумация на алкохол, цигаре­ният дим, индустриалните и отпадните авто­мобилни газове, както и дразнещите лигавица­та вещества на работното място също могат да доведат до ларингит. Ако са засегнати основ- но гласните връзки, дразненето може да е в ре­зултат на прекомерно напрежение: от непри­вично дълго и силно говорене или пеене.

Риск от заболяване

Предварително увредената ларингиална лигави­ца е по-податлива за болестните причинители. При пушачи или хора, които често пребивават в атмосфера с дразнещи лигавицата вещества, рискът от заболяване е повишен.

Възможни последици и усложнения

При децата възпалението на ларинкса може да се окаже животоопасно. При възрастните съществува опасността да не се разпознае своевременно тумор на ларинкса, тъй като оплакванията при тумор едва се раз­личават от тези при възпаление на ларинкса.

Профилактика

Да се избягват увреждащи вещества, които дразнят лигавицата.

Необходимост от лекарска помощ

ако настъпи затруднение в дишането, веднага отидете в болница

когато оплаквания от рода на предразняване, болки при говорене или болки в гърлото се за­държат повече от три дни

Самолечение

Най-важното е да се щадят раздразнената ла­рингиална лигавица и гласните връзки:

  • не се задържайте в задимени и претоплени по­мещения, но стойте на топло. По възмож­ност въздухът в помещението да се овлажня­ва, като върху отоплителните тела се засти­лат мокри кърпи
  • щадете гласните си връзки
  • праветегаргарасградински чай
  • пийте горещо мляко, в което са разтворени няколко таблети Емсерска сол

Лечение

В редките случаи, в които заболяването е пре­дизвикано от бактерии и лекарят е установил това еднозначно, той може да назначи антиби­отици, като разбира се те се прилагат вътреш­но, а не като смучещи се таблети или средства за гаргара.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *