Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Извънматочна бременност (тубарна бременност)

Оплоденото яйце може да се захване за всяка добре кръвоснабдена тъкан. Така плодът може да започне да расте извън матката (екстраутеринно). Коремната бременност е сравнително рядка. По-чести са тубарните бременности. Те възникват, когато оплоденото яйце по пътя към матката се загнезди в яйцепровода.

Оплаквания

Началните симптоми наподобяват тези на „нормалната“ бременност: липсва менструация или е по-слаба от обикновеното. Тестът за бре­менност е положителен. След около три седми­ци се появяват най-често едностранни болки в долната част на корема.

Ако не се лекува, яйцето може да продължи да се развива и да „пръсне“ яйцепровода. В този мо­мент болката се премества от долната в горната част на корема и към раменете. Болката в раменете е най-значимият симптом за спукана маточна тръба.

Бледостта и прималяването са признаци на опа­сен за живота шок.

Причини

Най-често стеснения и сраствания на яйцепро­водите в резултат на възпаление. Оскъдна под­вижност и втвърдяване на мускулатурата на тръбите. Тези фактори могат да възпрепятст­вуват по-нататъшното придвижване на опло­дената яйцеклетка по посока на матката.

Рискът от заболяване нараства

При всички жени, които вече са имали възпале­ние на яйцепроводите и при жените, които но­сят спирала. Вероятно отделяните от спирала­та медни йони ограничават подвижността на яйцепровода.

Възможни последици и усложнения

„Разкъсване“ на яйцепровода и кървене в корем­ната кухина. Шокът в резултат на кървенето

Винаги е опасен за живота и трябва веднага да се лекува по спешност.

Профилактика

Не е възможна.

Необходимост от лекарска помощ

Веднага при болки в долната част на корема, ако менструацията е спряла или е била слаба.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Тубарната бременност винаги бива оперирана. При все още неувредени, непрокървели яйцепроводи лекарят се опитва да „изтласка“ ембриона през горния край на яйцепровода. Ако това не е възможно, бременността се отстранява по микрохирургичен път. По този начин тръбата се запазва.

При вече повредена и кървяща тъкан на яйцепро­вода, това относително „меко“ поведение пове­че не е възможно. Яйцепроводът трябва ведна­га да бъде отстранен, тъй като по друг начин не може да се спре кървенето.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *