Полипи на шийката на матката

полипи на шийката на маткатаПолипи на шийката на матката са доброкачествени изменения

Полипи на шийката на матката се разполагат на широка основа или на дръж­ка в отвора на матката и в шийката на мат­ката.

Оплаквания

Не бива да се появяват оплаквания. Понякога се стига до по-силно течение, което може да е кървенисто или до кръвотечение при избърсване, което се появява най-често след полов акт (контактно кървене). Понякога полипите в матката предизвикват подобни на родилните болки, ако матката се опитва да изхвърли „чуждото тя­ло“. По време на менструация болките могат да се засилят.

Причини

Понякога полипите възникват в резултат на ви­русни инфекции или са последица от прекомер­на тъканна продукция.

Риск от заболяване

Полипите могат да се появят във всяка въз­раст. Рискът е леко завишен само в критическа­та възраст. Те обаче като цяло много по-рядко се изявяват в сравнение с цервикалните полипи.

Възможни последици и усложнения

Течение при избърсване или продължително кър­вене при избърсване, които стават обезпокоя­ващи най-вече при полов акт и могат да преми­нат в трайно кървене. Прекомерната загуба на кръв трябва да се лекува по спешност.

Профилактика

Не е възможна.

Необходимост от лекарска помощ

При явно кървенисто течение или кървене при избърсване.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Полипи на матката, които не дават оплаквания, нямат нужда от лечение. Неясните кръвотече­ния на всяка цена трябва да бъдат спрени с кюр­таж (абразио), а полипите отстранени от мат­ката. При кюртажа се отстранява лигавицата. Отстранената тъкан се изследва за злокачест­вени промени. След това лигавицата се възста­новява отново.

Цервикалните полипи, които са разположени на широка основа по входа на матката, след мест­на упойка се „изгарят“ с лазер или електричест­во. Тази намеса лекарят може да осъществява в своята практика амбулаторно.

Полипите на дръжка се отстраняват предимно в болнично заведение, за да се избегнат кръво­изливи: с малка клещичка или електрическа прим­ка се обхваща дръжката и се завърта. След като раната се затвори, не е необходимо по-нататъшно лечение.

 

Оценете статията
Оценка 3 от 27 гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

loading...

Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*