Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Менструация и възможни странични прояви

От началото на кървенето до следващата мен­струация в женския организъм се повтаря пос­тоянен махаловиден ритъм.

Фаза на зреене на яйчниковото мехурче (фаза на фоликуларно зреене)

Това е времето от първия ден на менструация­та до отделянето на яйцеклетката.

В яйчниците на жената има хиляди малки струп­вания от клетки с незряло яйце в средата, фоликулостимулиращият хормон (ФСХ) регулира след мензиса (или също по време на него) нарас­тването на повече яйчни мехурчета (фоликули). Само едно от тях узрява напълно, а по изключе­ние и други. По време на зреенето на фоликулите нараства производството на хормона естроген. Той съдействува за възстановяването на изхвърлената по време на последната менстру­ация маточна лигавица.

Отделяне на яйцето (овулация)

Лутеинизиращият хормон (ЛХ) от хипофизата, който се стимулира от естрогена, дава сигнала за отделянето на яйцето. Достигналото зря­лост мехурче се спуква. Яйцето се изхвърля на­вън и започва втората фаза от цикъла.

Фаза на жълтото тяло

Това е времето от отделянето на яйцето до за­почването на следващата менструация. Фуниеобразният яйцепровод улавя яйцеклетка­та. От тук за четири до пет дни тя стига до матката. Шест до дванадесет часа след отделя­нето си яйцето е годно за оплождане. В яйчника по това време фоликуларната обвивка се прев­ръща в жълто тяло. То произвежда хормона на жълтото тяло прогестерон. Този хормон пре­дизвиква задебеляването на маточната лигави­ца и подготвя матката за възможна бремен­ност.

Ако не се осъществи оплождане, яйцето се раз­тваря или се изхвърля. Няколко дни след отделя­нето на яйцето жълтото тяло започва да тър­пи обратно развитие и след около две седмици умира. Така хормоналното ниво (естроген и про­гестерон) се понижава. Маточната лигавица се отделя. От малките кръвоносни съдове потича кръв. Започнала е нова менструация, нов цикъл. Кървенето трае, докато ранената повърхност се затвори.

Продължителност на цикъла

Продължителността на цикъла се брои от пър­вия ден на започването на кървенето до първия ден на започването на следващото кървене. Според почти всички медицински трудове този период трае 28 дни. Въпреки всичко по-дълги или по-къси цикли не са причина за безпокойство. Най-добре ще опознаете своя индивидуален ци­къл с точно самонаблюдение и метода на базалната температура. За всеки случай би трябвало да водите по възможност точен дневник на цикъ­ла, в който винаги да отбелязвате първия ден на цикъла.

Количество и вид на кръвта

По време на менструация губите около 50 мл кръв. Кръвта е примесена с отпадни части на ма­точната лигавица. Затова в началото изглежда жилава и гъста. Понякога можете да наблюдава­те и късчета съсирена кръв.

Възможни странични прояви на менструацията

Болки в кръста и гърба

Те могат да бъдат предизвикани например от спадането на женските полови органи или неб­лагоприятното им разположение, от хронични възпаления, реакции на спирала или дефекти в стойката и претоварване. Най-често обаче е влиянието върху вегетативната нервна систе­ма, която реагира на психосоциални напрежения.

Промени в теглото

През втората половина на цикъла водата от тъканите често се освобождава в недостатъч­на степен. Това може да предизвика чувство на напрежение на различни места в организма. С на­чалото на кървенето водата се изхвърля отно­во. При някои жени промените в теглото преди и след менструация достигат няколко кило­грама.

Чувство на напрегнатост в гърдите

След отделянето на яйцето гърдите могат да се увеличат по обем. Съединителната тъкан на­бъбва, кръвообращението се засилва, задържа се вода. Гърдите реагират болезнено на натиск. Със започване на кървенето усещанията за нап­регнатост изчезват.

Психически промени

Някои жени дни преди менструацията се чувствуват не само физически „напрегнати“, но и душевно „обременени“. Дали хормоналните про­мени са отговорни за тази сантименталност, до днес е спорно. Чувството, че са по-раними от обикновено, най-често възниква няколко дни преди началото на кървенето и почти винаги из­чезва на втория ден от цикъла.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *