ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Надбъбреци и кора

Над всеки бъбрек е разположена надбъбречна жлеза. Тя има две области, произвеждащи хор­мони: външна кора и вътрешна сърцевина. Най-важното действие на надбъбречните хормони е да ни направят приспособими. Чрез тях организ­мът може светкавично бързо да се настройва от „нормално състояние“ на „високо напреже­ние“. Те също така определят, доколко добре мо­жем да понасяме продължителни натоварвания.

Кора на надбъбреците       

Кората на надбъбреците произвежда хормони със съвсем различно действие: кортикостероиди и алдостерон.

Алдостеронът регулира калиево-натриевото и водното съдържание. Той действа върху бъб­реците и кръвообращението. Кортикостероидите са многостранни: Те сти­мулират черния дроб в превръщането на мазни­ните и белтъчините от кръвта в захари. Между другото потискат възпалителните процеси, като предотвратяват размножаването на един особен вид бели кръвни телца. Те потискат раз­витието на антитела. Това свойство се изпол­зува и при назначаването на кортизонови пре­парати. Наднорменото съдържание на кортикостероиди потиска имунната система. Кортикостероидите се включват и в реакцията на организма по отношение на стреса и нато­варванията.

Регулация отгоре

Хормоналните жлези в мозъка ръководят дей­ността на надбъбреците. С един от своите хор­мони хипоталамусът съобщава на хипофизата: „Твърде малко хормони в кръвта!“. Тя реагира, изпращайки АКТХ като послание към надбъбречните жлези. Дали двете жлези ще реагират как­то трябва, хипоталамусът отново проверява. Трите жлези не работят равномерно през целия ден. Към пет часа сутринта по заповед на хипо­физата надбъбречните жлези освобождават най-голямото количество кортизон. Това е ба­зата за деня. При нужда през деня се доставят по-малки количества. Тази нужда съобщават из­мервателните прибори, които измерват кон­центрацията на кортизон в кръвта или нерви­те, които биват алармирани от някакво съби­тие, напрмер стрес.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *