Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ускорен ръст при децата (хипофизарен гигантизъм), ускорен ръст при възрастните (акромегалия)

И двете заболявания имат една и съща причина и последици. Те се различават само в картината на оплакванията.

Оплаквания

При децата: Те израстват необичайно бързо и нависоко. Чести са височини над два метра. При възрастните: Променя се външността на човек – обувките и пръстените умаляват; уст­ните и езикът надебеляват; нарастващите че­люсти „удължават“ лицето. Гласът става груб и дълбок. Болният много се изпотява и има бол­ки по ставите. Усеща мравучкане по ръцете и стъпалата.

Причини

В резултат на тъканно разрастване в хипофи­зата се произвежда прекалено много растежен хормон. При детето на него все още могат да реагират всички органи: организмът израства пропорционално на височина. Тъй като възрастните не могат да растат повече на височина, при тях се разширяват и задебеляват костите, хрущялите и сухожилията. Уголемяват се и вът­решните органи.

Риск от заболяване

Двата пола се засягат еднакво. Възрастните за­боляват най-вече между тридесетата и четири­десетата година от живота.

Възможни последици и усложнения

Промените по костите водят до артроза и остеопороза. 80-90 процента развиват гуша, а една четвърт заболяват от захарна бо­лест, при 10-15 процента се повишава кръвното налягане.

Много от тези болни умират през шестото де­сетилетие от сърдечни заболявания. Децата най-вече рано стават жертва на някоя от често спохождащите ги болести.

Профилактика

Не е възможна

Необходимост от лекарска помощ

При децата: Ако при профилактичните прегле­ди се установи, че израстват необичайно бързо.

При възрастните: Ако забележат посочените признаци. Тъканното разрастване в хипофиза­та се доказва посредством определяне на хор­моните. Освен това се правят рентгенова снимка на целия череп и компютърна томогра­фия.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

По възможност хипофизарният тумор се от­странява оперативно. Как лекарят ще проведе операцията зависи от това, на кое място е раз­положен туморът и колко е голям. След от­страняването на хипофизарен тумор през це­лият живот лекарят трябва да наблюдава рабо­тата на жлезата. Най-често се налага хипофизарните хормони да се заместят с медика­менти.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *