ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Артроза

Артрозата е типична проява на износване или изхабяване, когато продължително време нато­варването на ставите е било по-голямо от тяхната издръжливост.

Оплаквания

  • ставни болки, които постепенно отслабват при раздвижване, но след продължително на­товарване отново се появяват
  • подути стави
  • възелчета по средните и крайните стави на пръстите на ръцете
  • болки при натиск върху ставата
  • засегнатият става все по-малко подвижен

Причини

„Износването“ се възприема като най-убедителната причина. Човек, който през живота си се е трудил тежко, може да има изхабени стави. И все пак „ревматизмът“ не измъчва всеки ра­ботник на тежкия труд, когато той е в покой. Навярно страхът от евентуална несамостоя­телност поощрява развитието на болестта. Също така постоянната скръб, безнадеждност и загубата на кураж влошават ставните оплак­вания. Следните обстоятелства ускоряват износва­нето на ставите:

  • вродени и нелекувани деформации на скелета: X- или О-образни крака, изкълчване на тазо­бедрената става
  • нелекувани контузии на менискуса
  • лошо зараснали фрактури на костта
  • спорт за високи постижения
  • вероятно – наднорменото тегло през целия живот

Риск от заболяване

След 50-тата си година половината от хората имат артрозно изменени стави. Но при опреде­лени професии рискът от заболяване чувстви­телно нараства, като например артрозата на колянната става при майстори по покриване на здания, миньори (46%), и при чиновници (24%). При фаянсаджиите и каменоделците тя дори е призната за професионално заболяване. Също­то важи за артрозата на лакътната става при строителните работници, които постоянно обслужват компресорен чук. Но все още не съществува съответстващо признаване за артрозите на чистачките и домакините. Артроза на тазобедрената става имат 43% от миньо­рите, 28% от хората, на които им се налага да носят тежести, но само шест процента от чи­новниците.

Възможни последици и усложнения

Постоянното пренатоварване пречи на снабдя­ването на хрущяла с хранителни вещества. То­ва го прави грапав и той започва да се лющи. Час­тиците от изтриването дразнят синовиална- та ципа. Тя реагира с възпаление. Ставата вече не се смазва достатъчно. Възпалителните клетки отделят вещества, които разтварят хрущяла.

Заради болките засегнатите престават да се движат достатъчно, мускулатурата атрофира и хрущялът се храни още по-лошо.

При артроза на колянната става краката леко се деформират X- или О-образно. При артроза обаче не се безпокойте от тежки деформации, както например при хроничен полиартрит.

Профилактика

Редовно движение, което равномерно натовар­ва всички стави, например плуване, каране на колело, бягане на дълги разстояния. Също така редовната ежедневна десетминутна гимнастика поддържа подвиж­ността.

Нужда от лекарска помощ

Когато оплакванията ви засягат сериозно.

Самолечение

  • сутрин отделяйте време за „фазата на загря­ване“
  • през деня си осигурявайте паузи, през които ставите ви да могат да почиват
  • избягвайте продължителни едностранчиви пози и движения
  • намалете излишното тегло
  • подходящи видове спорт: плуване, каране на колело
  • обувките с меки подметки предпазват стави­те на краката
  • при артроза на тазобедрената става използ­вайте бастун от здравата страна
  • в ортопедичните магазини се продават „ката­пултиращи седла“, които улесняват ставане­то от стола
  • също така има и надстройки за тоалетната чиния от синтетичен материал

Лечение

Само редовното и съобразено движение може да забави напредването на артрозата. Само по то­зи начин ставният хрущял получава необходими­те хранителни вещества.

Физиотерапия

Подходящи са топлинната терапия, процедури­те с високочестотен ток, инфрачервени лъчи. ултразвук, компреси, масажи, лечебна гимнасти­ка.

Лечение с медикаменти (примерни в „Ревматизъм”)

Мехлемите могат да намалят бол­ките. Нестероидните противоревматични средства правят бол­ките поносими, особено преди упражненията. При артрозите кортизонът практически нико­га не е необходим.

Хрущялопредпазващи средства (Хондропротективи като Arteparon, Arumalon, Dona):

Ефективността на съставните вещества на тези препарати никога не е доказвана еднознач­но. При пет процента от лекуваните се появя­ват нежелани действия. Те варират от леки ре­акции на мястото на инжектирането до смърт­ни случаи вследствие на алергичен шок спрямо чужди белтъчни съставки или смърт след вътреставна инжекция. Подобни тежки странични действия не съответстват на и без това съмнителната полза.

Операции

Операциите за корекция на деформациите мо­гат да запазят за още дълго време функционалната годност на ставите.

Постоянно болезнените и вследствие на това ограничаващи подвижността тазобедрени ста­ви при по-възрастните хора могат без протака­не да бъдат подменени с изкуствени.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *