Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Астигматизмът най-често е вроден

Астигматизмът не е проблем за очите, а преумората им

 

астигматизъм

Всички го имат, но много хора не знаят за това. Той не им влияе зле и не нарушава доброто им зрение. При астигматизма говорим за вродени кривини по най-предната повърхност на окото – роговицата. Обяснението е, че вертикалният и хоризонталният й меридиан не са еднакво изпъкнали. Единият е по-плосък. И по чисто физична причина те не могат да пречупват светлинните лъчи по един и същи начин – оттам се получава неясно виждане. В задната част на ретината, където се случва нашето зрение, се получават две точки на виждане от двата меридиана. За части от секундата мозъкът трябва да слее тези две точки и да ни даде ясен образ. Затова астигматизъм в рамките на един диоптър се води физиологичен и не е проблем в ежедневието.

Защо някои хора не подозират за него?

Д-р Облашка обяснява пред списание „За жената“, че невинаги е задължително астигматизмът да бъде коригиран с очила. Още повече че за някои хора носенето на такива стъкла е много неприятно като усещане. Не могат да свикнат, защото имат чувство, че им пречи да преценяват разстоянията, залитат, вие им се свят от тях или имат усещането, че ще се блъснат в нещо. А дали може да се променя? Да, той може да расте като стойност като късогледството и далекогледството, но само докато физическото ни тяло расте – до 25 години. Астигматизъм може да се получи и в напреднала възраст при поява на перде, а още – при травми и изгаряния на роговицата.

Най-честата причина за размазване на образите е преумора и това, че не се спазват правилата за работа с компютър. Човек, който е работил 8 ч на компютър и не е правил почивки за баланс на натоварването, има вероятност, като погледне надалеч, да вижда размазано. На всеки 40 мин трябва да се прави почивка от поне 5 мин, в които да се гледа надалече. Друга причина за размазване на образите може да е изсушаването на очите от продължителното гледане в екрана и е добре да се капват изкуствени сълзи. Екранът трябва да е с 20 градуса по-надолу от нивото на очите. А разстоянието до екрана да е 75-80 см. Витамините за очи също помагат за доброто зрение, особено при късогледи хора. Тези витамини всъщност са пигментите лутеин и зеаксантин. Тях може да ги набавяме с храната от броколи, брюкселско зеле, спанак, жълтък, моркови, домати, сурови ядки, боровинки.

Ако астигматизмът е в големи стойности (-4, -5 или пък +7 като диоптри), може да се махне с лазер, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *