Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Херпес зостер (опасващ херпес)

Оплаквания

Едностранни парещи болки, зачервяване и ме­хурчета. Херпес зостер може да се появи по вся­ка част на тялото, но най-често засяга трупа или лицето. Мехурчетата се появяват едно след друго по хода на периферните нерви, засъхват, хващат корички. След около две-три седмици изчезват, без да оставят белези. Парещите бол­ки обаче могат да продължат със седмици или месеци.

Обикновено болните се чувстват неразположе­ни и отпаднали още преди появата на кожния об­рив и усещат болки по тези места на кожата, където по-късно ще се появят изриванията.

Причини

Инфекция с вируса варицела зостер, същият ви­рус, който причинява и лещенката. След инфек­тирането вирусът остава в определени нервни клетки – спиналганглии – в тялото. Възникнала слабост на имунната система на организма мо­же внезапно да активизира вируса.

Риск от заболяване

Опасващият херпес може да се появи във всяка възраст, но най-често се среща при лица над 50 години. Вероятността да се развие тази бо­лест нараства при хора с отслабена имунна сис­тема.

Възможни последици и усложнения

Заболяването е заразно, докато са налице ме­хурчетата. Хора, които не са боледували от ва­рицела до този момент, изкарват тази „детска болест“.

В повечето случаи херпес зостер преминава в рамките на две до три седмици без трайни ув­реждания. В редки случаи засегнатите места са болезнени години наред.

При херпес зостер може да се получи временна парализа на лицевите нерви. Ако са засегнати очите, съществува опасност от увреждане на конюнктивата и роговицата на окото и от за­губа на зрението.

Профилактика

Не е възможна. Всъщност ранното манипулира­не с антивирусни средства може съществено да облекчи протичането на болестта. При хора с незасегната имунна система опасващият хер­пес се появява само веднъж в живота.

Нужда от лекарска помощ

При най-ранните признаци на опасващ херпес се обърнете към лекар. Ако е засегнато лицето, възможно най-бързо потърсете очен лекар.

Самолечение

Избягвайте влага, течение и студ. Топлината облекчава. Отморявайте засегнатите очи. Мо­жете да се опитате да облекчите болките с обикновени обезболяващи средства.

Лечение

Мехлемите, съдържащи мазнини, помагат при по-леки форми на херпес зостер за безболезнено отстраняване на коричките от засъхналите мехурчета. Засегнатите места могат да се пре­вържат. При силно изразен или много болезнен опасващ херпес помага ацикловир (Zovirax) под формата на таблетки или веноз­но за облекчаване и скъсяване на болестта.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *