Създадоха нов тип революционно медицинско лепило

Учени от Франция създадоха ново уникално лепило като заместител на иглата и конеца в хирургията

Новият продукт може да революционизира медицината в областта на възстановяването на рани и тъкани след зашиване. Той представлява гел, който се прилепва към тъканите с наночатици. Самото лепило е разтвор на наночастици от силиций.

Необикновеното лепило е представено в началото на тази година с едно конкретно изследване. Благодарение на него дълбоки рани се затварят за няколко минути, след като е нанесен върху кожата. Наночастиците на гела са във воден разтвор и свързват няколко слоя, които известно време след нанасянето успяват да се слеят.

медицинско лепило
Създадоха нов тип революционно медицинско лепило

Проведени са експерименти с плъхове, които доказват, че иновативният гел е много надежден и няма никакви странични ефекти. Той може да се прилага в лечебната практика и върху хора.

При сравняване на новото лепило с традиционния метод на зашиване на дълбоки рани и тяхното заздравяване се оказа, че новият метод затваря раната много по-рано и без страничните възпаления и некрози, получавани понякога при използваните игли и конци.

Допълнително предимство на наночастиците е, че белегът от раната остава почти незабележим.

Създателите на иновативното лепило с наночастици са учените Лудвик Лейблер и Дидие Летурньор заедно с техния екип. Може би не е далеч денят, когато гелът с наночастици ще замести напълно използваните игли и конци цели векове, за операции и зашиване на рани.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *