Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Слънчево изгаряне

В пигментния слой, един по-дълбок слой на кожа­та, се намират клетките, които образуват чер­ния пигмент меланин. Меланинът се разпределя в епидермиса и го оцветява. Излагането на улт­равиолетово облъчване способства за увеличе­ното производство на меланин, както и за производството на повече клетки в епидермиса. Тя­лото се предпазва от ултравиолетовите лъчи с „по-дебела“ и по-тъмна кожа.

Типовете кожа са:

1 – много светла с много лунички – на слънце 5-10 минути

2 – светла с малко лунички – на слънце 10-20 минути

3 – леко мургава без лунички – на слънце 20-30 минути

4 – маслинена – на слънце 40 минути.

Оплаквания

Зачервена, гореща, чувствителна кожа, която понякога се подува. При силно слънчево изгаряне се образуват мехури.

Причини

Твърде дълго излагане на кожата на слънце. От­разените слънчеви лъчи могат да предизвикат слънчево изгаряне и при мъгливо време или на сянка.

Рискът нараства

При хора със светъл тип кожа; в горещо време: при престои във високопланински области.

Възможни последици и усложнения

При чести слънчеви изгаряния или редовни слън­чеви бани в продължение на много години кожа­та остарява по-бързо и загубва своята еластич­ност. Освен това нараства опасността от рак на кожата.

Профилактика

Интензивността и продължителността на слънчевите бани, както и силата на козметичния препарат за слънчево предпазване трябва да се определят според типа кожа. Бавното почерняване е по-трайно и по-равномерно.

Около 20% от ултравиолетовите лъчи могат да проникнат и през дрехите.

Продължителност на слънчевите бани

Кожните лекари изобщо не препоръчват слънче­вите бани! Всяко излагане на слънце увеличава риска от рак на кожата. Тези, които въпреки всичко не се стряскат от това, би трябвало да използват поне някакво козметично средство за предпазване от слънцето.

Числото на фактора за светлинна защита се ум­ножава по собственото предпазно време за из­лагане на слънце и се получава времето, през ко­ето всеки може да прави слънчеви бани след на­насяне на плажно масло, без да рискува големи слънчеви увреждания. Например: човек с тип ко­жа III може да се излага 20 минути на слънце без употреба на плажно масло, без да получи слънче­во изгаряне. Намазвайки се с плажно масло с фак­тор шест той може да остане на слънцето шест пъти по-дълго, т.е. два часа.

Внимание: Приведеното лично предпазно време е само ориентировъчна отпраВна точка и може да е съвсем различно за отделните индивиди. Освен това факторът за светлинна защита на козметичните средства за предпазване от слънцето може силно да се колебае дори и при еднакви продукти.

Препаратите за слънчева защита, рекламирани като „водоустойчиви“, действително прите­жават това качество според едно изследване на немското „Тест-Магазин“ (анкетно списание).

Плажно мляко? Плажен крем? Плажно масло? Изкуствен загар?

  • плажните кремове са по-богати на масла от плажното мляко и по-трудно се нанасят на ко­жата. Ето защо обикновено те се използват за лицето
  • плажните масла не предпазват от слънчевите лъчи и по същество имат задачата да поддър­жат кожата влажна и мазна
  • козметичните средства за почерняване (така наречените претан-продукти), съгласно рек­ламните обещания, подтикват кожните клет­ки да произвеждат повече меланин. Специалис­тите се съмняват в това
  • препаратите за изкуствен загар съдържат дихидроксиацетон, който придава кафяв загар на най-горния слой на кожата. Този загар оба­че не винаги съответства на естествения слънчев загар и не замества слънчевата защи­та. Изкуственият загар издържа около седми­ца и не е опасен за здравето
  • ултравиолетовите сензори (пипсери) се рекла­мират като най-ново средство за предпазва­не от слънчево изгаряне. Едно проучване на немското „Тест-Магазин“ е установило, че не може да се разчита на този уред. Използване­то му не се препоръчва.

Нужда от лекарска помощ

Когато слънчевото изгаряне е силно болезнено.

Самолечение

Охлаждайте болезнените места с хладни ком­преси. Нанасяйте върху зачервените кожни учас­тъци някакъв медикамент за поддържане на ко­жата.

Лечение

Лекарят може да предпише противовъзпалите­лен медикамент с кортизон.

 

Изгаряне

Нужда от лекарска помощ

Когато имате впечатление, че взетите мерки да си помогнете сами не са достатъчни. Във все­ки случай, когато при деца са изгорели повече от 5% от повърхността на кожата. При кърмаче­тата и малките деца това представлява напри­мер предмишницата или една четвърт от глава­та. Възрастните трябва да отидат на лекар, ако изгарянията са засегнали повече от 20% от повърхността на кожата. При това независимо от степента на изгарянията.

Самолечение

Засегнатият участък от кожата веднага да се потопи в студена вода или да се държи под те­чаща студена вода, или върху него да се поста­вят студени компреси, докато болката преста­не. Това може да продължи от няколко минути до половин час. Обикновено тези процедури пре­пятстват образуването на мехури и възпаление на кожата.

При пространни изгаряния: да се пият много течности.

Внимание: Върху раната не бива да се слага ни­каква пудра (брашно), никакъв мехлем, който не е против изгаряне (може Дефламол), никакво масло. Само се покрива със стерилна превръзка.

Лечение

Според степента и обхвата на изгарянията по спешност в клиника.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *