Диагностиката по езика е позната още от древността

Промяна в цвета и повърхностния слой сигнализира за нарушени функции в организма

език

Диагностиката по езика е основен метод за изследване, познат от древността. Неговата стойност е потвърдена от времето и днешните лекари не пропускат да проверят състоянието на езика дори при рутинен преглед. Единственият едновременно външен и вътрешен орган е свързан чрез 4 големи нерва директно с мозъка, а също и с други органи. Именно затова промените, които настъпват с него, дават информация за общото здравословно състояние и сигнализират за нарушени функции в организма.

Здравият език е бледорозов на цвят, с тънко бяло покритие. Повърхността му е равна. С напредването на възрастта настъпват някои изменения. Влияние оказват и приемът на медикаменти и някои навици. Например езикът на пушача най-често е сух и с жълтеникаво покритие. Тази промяна вследствие на вредния навик трябва да се различава от временното оцветяване, дължащо се консумирана храна или напитка.

Ако системно оглеждате езика си, ще познавате неговите индивидуални особености и лесно ще регистрирате измененията. Самоконтролът се прави най-добре сутрин, преди да сте закусвали и измили зъбите. При съмнения за доброто ви здравословно състояние посетете лекар, пише вестник „Всичко за семейството“.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Актуални промоции в lekuva.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.