ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ново постижение в медицината със стволови клетки, което е изумително

Учени успяха да клонират стволови клетки на възрастен човек и това се счита за нов пробив в медицината

Учени от САЩ са направили голям пробив в генетиката според техните изявления. За първи път те са успели да постигнат клониране на стволови клетки от възрастен човек, пише reuters.com.

Изследователите са постигнали една крачка по-близо до целта за създаване на стволови клетки, които напълно да съвпадат с ДНК на пациента, с цел да се лекуват болести. Те обявиха постижението си преди няколко дни. Създали са клетъчни линии, специфични за пациента като са взели кожни клетки от двама възрастни мъже.

Тяхното научно постижение е описано в онлайн списанието Cell Stem Cell. Това е първото „терапевтично клониране” на възрастни мъже. Това се нарича соматично-клетъчен ядрен трансфер, терапевтично клониране, което означава производство на ембрионални клетки, генетично идентични с тези на донора. Обикновено те са използвани за лечение на някои болести.

стволови клетки
Учени успяха да клонират стволови клетки на възрастен човек и това се счита за нов пробив в медицината

Техниката за ядрен трансфер на ДНК представлява първата стъпка за клониране на човек, генетичен дубликат. Тази нова техника предизвиква спорове. През 2005 г. ООН призова страните да го забранят и Съединените щати забраниха използването на федерални средства за или репродуктивно или терапевтично клониране. Новото изследване е финансирано от фондация на южнокорейското правителство.

Новото научно постижение може да се окаже много полезно за лечение на болести, за които се изискват стволови клетки.

Ако ембрионът се имплантира в матката, той може да се превърне в клонинг на ДНК донора, точно по този начин бе създадена овцата Доли. Д-р Робърт Ланза, главен учен в  Масачузетс в биотехнологично базираната компания Advanced Cell Technology и съавтор на новата проучване каза, че такива ембриони могат да бъдат използвани за човешкото репродуктивно клониране, въпреки че това би било опасно и грубо неетично.

Техниката на създаване на стволови клетки работи чрез премахване на ядрото на неоплодени яйца и след това го замества с ядро от клетки на кожата. С помощта на електрошок те биват принудени да се делят и така да образуват нови клетки събрани в малка топка, която е наречена „бластоцист“.

Този метод може да се прилага за лечебни цели и за създаване на нови клетки и тъкани, от които може да се нуждаят болните.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *