ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Възпаление на жлъчния мехур (холецистит)

Оплаквания

Внезапно започват силни, коликообразни болки в дясното подребрие, където и преди често е усещан дискомфорт, съпроводени от темпера­тура, разтрисане, повръщане, побелели изпраж­нения. Коремът е твърд и чувствителен на на­тиск. Преходна жълтеница.

Причини

Възпаленията на жлъчния мехур (холецистит) или на жлъчните пътища (холангит) най-често се провокират от жлъчни камъни. Много рядко причината се крие във възпаления на други орга­ни, например червото. Възпалението на жлъчния мехур може да се появи и като усложнение след тежки злополуки, изгаряния и операции.

Риск от заболяване

Който има жлъчни камъни, винаги може да стра­да от възпаление на жлъчката.

Възможни последици и усложнения

  • ако при възпалението на жлъчния мехур камъ­ни запушат жлъчните пътища, може да се стигне до инфекция на коремната кухина, въз­паление на задстомашната жлеза или хронично чернодробно увреждане
  • като резултат може да се образува рак на жлъчния мехур. Жлъчните карциноми състав­ляват 5 процента от всички ракови образува­ния. Те са склонни към образуването на дъщер­ни тумори, предимно в черния дроб. Ракът на жлъчния мехур най-често се открива твърде късно. Само около една трета от заболелите живеят пет години след откриването му

Профилактика

Ако причина за възпалението са жлъчни камъни, тяхното отстраняване може да се окаже целе­съобразно също и като профилактика срещу възникването на рак.

Необходимост от лекарска помощ

Ако се появят коликообразни болки.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Един остър тласък на възпалението на жлъчния мехур отзвучава за два до три дни от само себе си и за около седмица изчезва напълно. Не същес­твува някакъв особен риск по отношение на дру­ги заболявания, ако жлъчният мехур би трябвало бързо да бъде отстранен оперативно. Опера­цията е проста. След няколкодневен болничен престой и няколкоседмично щадене отново можете да се върне­те към нормален начин на живот.

При малко хора след операцията отново се поя­вяват колики. Това може да означава, че в жлъч­ния проход са пропуснати малки жлъчни камъни или че е нарушена функцията на устието на жлъчните пътища. Тогава се налага повторна интервенция. Посредством ендоскоп се срязва мястото на вливане, след което камъните мо­гат да бъдат отстранени.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *