Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Стеснение на хранопровода (стеноза на езофага)

Оплаквания

Силни, спастични оплаквания при преглъщане с чувство за натиск и засядане на хапката. Диша­нето е болезнено и затруднено.

Причини

Ръбци от язви (улкус) или изгаряния на лигавица­та стесняват хранопровода. Рядко заболявания като склеродермията могат да стес­нят хранопровода. Склерозирането на варици (разширени вени) в хранопровода също може да остави след се­бе си ръбци.

Риск от заболяване

Стеснението на хранопровода се среща рядко. Рискът се покачва при изгаряне и язви.

Възможни последици и усложнения

Трайни оплаквания при преглъщане и в резултат загуба на тегло. По погрешка хранителната ка­ша може да попадне в трахеята. В резултат мо­же да се получи абсцес на белия дроб.

Профилактика

Не е възможна.

Необходимост от лекарска помощ

Ако оплакванията при преглъщане не преминат.

Самолечение

Добре сдъвквайте храната, преглъщайте само малки, добре ослюнчени хапки или кашава храна.

Лечение

Лекарят може да разшири хранопровода, като с помощта на ендоскоп въведе разширяваща ме­тална „олива“ (буржиране). Това прави храно­провода за дълго време отново проходим.

След изгаряне често се налага операция. При нея болната част от хранопровода трябва да се от­страни (резекция на хранопровода) и да се заме­ни с част от дебело черво (колоинтерпозиция). Това е тежка, рискована интервенция.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *