Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ходила и съвети при покупка на обувки

Ходилата на човека са така конструирани, че здраво да може да стъпва на земята с двата си крака. Сводестият им строеж разпределя те­жестта на тялото така, че две трети се падат на възглавничките под пръстите на краката. Пе­тите и пръстите носят останалата част от товара. Взаимодействието между връзките и мускулите съществено способства за това, ку­полът да не се сгромоляса. Всякакъв вид обувки, които нарушават това равновесие, са вредни за ходилото. Последиците са: болезнени ходила, уморени крака, болки в гърба. Все още най-доб­рото за ходилата е ходенето на бос крак по зат­ревена повърхност. Тъй като в ежедневието то­ва едва ли е възможно, обувките и чорапите следва да са от такова естество, че максимално да се доближават до този идеал. Това озна­чава:

-чорапите трябва да са свободни с напречен шев отпред, вместо да се стесняват на върха;

-отпред обувките трябва да са толкова широ­ки, че пръстите да се разполагат един до друг, без взаимно да си пречат;

-пръстите трябва да имат достатъчно място отстрани и отгоре, за да могат да се движат;

-еластичната подметка дава възможност за разгъване на ходилата;

-най-добре ходенето на бос крак се имитира с обувки без ток.

Съвети при покупка на обувки

С мокро ходило стъпете върху лист твърда хартия. Изрежете получения влажен отпеча­тък. Този отпечатък на стъпалото трябва да влиза и да пасва точно във всяка нова обувка, която искате да купите. Този съвет важи и за детските обувки. При тях следва често да се проверява дали обувките са все още доста­тъчно големи за порасналите стъпала.

Най-много до този идеал се доближават т.нар. „здравословни обувки“. Те обаче не се считат за „красиви“. Но едва ли само суетата е тази, коя­то принуждава предимно жените да носят „ху­бави“ обувки и по този начин да съсипват ходи­лата си. За това допринасят и мъжете, които с акцептиране и отхвърляне определят какво е атрактивно: тънки крака, оптически издължени посредством високи тънки токчета.

-токовете, по-високи от четири сантиметра, пренасят по-голямата част от тежестта вър­ху възглавничките под пръстите на краката;

-те сплескват пръстите в предната част на обувката;

-при постоянно носене на високи токове се скъ­сява ахилесовото сухожилие. В резултат на това безболезненото ходене без висок ток става практически невъзможно.

Хората, които по цял ден носят неудобни обув­ки, би трябвало поне през останалото време да се опитат да компенсират това:

-ходете боси, колкото е възможно повече;

-всеки ден правете гимнастика на ходилата;

-в описаните по-горе здравословни обувки от естествени материали, можете да разтова­рите ходилата си;

-в сандалите за гимнастика пръстите на крака­та упражняват хващането. Стъпенката за хо­дилата осигурява разтоварване при стоеж;

-масажиращите сандали с пъпки и възелчета стимулират кръвообращението. Те обаче не бива да се носят постоянно;

-спортните обувки (за тенис и бягане) не са здравословни.

Уврежданията на ходилото, причинени от про­дължително носене на неподходящи и неудобни обувки години наред, не могат да се коригират просто с преминаването към носене на здраво­словни обувки. Понякога болките могат да се об­лекчат с помощта на ортопедически стелки, но по-често ходенето става възможно само с ор­топедични обувки, изработени по поръчка.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *