Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Това със сигурност не го знаехте за Великден!

В чест на този празник са създадени музеи на яйцата, на негово име са кръстени острови… Днес великденското яйце е превър­нато в обект на изкуството и дори съществуват негови музеи в редица гра­дове по света.

 

  • Най-известният е посветен на т. нар. писанки и се намира в градчето Коломия в подножието на украинските Карпати. Преди повече от 100 години по инициатива на местното духовенство е създаден музей на народното изкуство, като по-късно от него се отделя музеят на пасхалните яйца писанки, който днес притежава богата колекция с над 10 000 образци от много европейски страни, Китай, Египет, Индия, Шри Ланка. Писанките, които са популяризирани от украинците, са сурови яйца, изрисувани с многоцветни изображения. Те са из­вестни в дохристиянската епоха, за което свидетелстват запазилите се знаци-символи, един от които е възкръсналият бог Слънце. Днешните писанки са украсени с библейски мотиви и образи – кръстове, църкви, камбанарии и други, както и с надписи с пасхални приветствия.
  • Съществува специална техника за рису­ване на писанки. Приготвя се рисунка от разтопен пчелен восък, която се нанася върху яйцето с помощта на специален инструмент – писачок. След това то се потапя в боя. Линиите под восъка остават бели. След това рисуването върху яйцето продължава, като то се потапя в други по-тъмни бои. Накрая восъкът се сваля чрез нагряване на яйцето на пламъка на свещ или във фурната за няколко минути. Когато восъкът се разтопи, се премахва леко с парче плат.
  • Друг музей на шарените яйца има в град Монтелимар, Югоизточна Франция. Той е основан през 2002 г. с участието на Татяна Фаберже – внучка на известния бижутер Фаберже. Този музей е основан от французойката Франсоаз Винял Кайе, която по време на престоя си в САЩ била запленена от изкуството на писаните яйца, разкрито й от рускиня, потомък на руски дворяни. Връщайки се във Франция, първоначално създава музей на яйцата в градчето Соаян. който по-късно бил преместен в Монтелимар. Основната тема на произведенията, изложени в този музей, е за историите, свързани с яйцата – какви символи носят, какъв е произходът на първото яйце, промените през вековете. Показани са както рецепти с яйца, така и различни техники за украсяването им.
  • В селцето Зенговаркон, Южна Унгария, музеят на декоративните яйца разкрива таланта на различни творци. Тук е представена колекци­ята на д-р Роса Ниенхаус, състояща се от 3000 образци на това изкуство. Освен тях са показани и колекции от яйца на повече от 19 страни, подредени по автори и региони. В музея могат да се видят експонати от Китай, Индонезия, Индия, Израел, както и писанки от Украйна. Посетителите са очаровани не само от стила на творците, но и от техниките на декориране – ръчно рисуване, „изковаване“, „оплитане“, украсяване с восък, гравиране, декориране със слама и др.
  • През вековете яйцето носи различни символи. В Средновековието е олицетворявало четирите елемента на мирозданието – черупката е земя­та, мембраната – въздухът, белтъкът – водата, жълтъкът – огънят. Яйцето е началото и краят, вечният кръговрат в природата, то събира в себе си живота и смъртта. Идеята за тяхното единство, представена чрез яйцето, може да се открие в редица произведения. В музея на народния бит в Базел ,Швейцария, се намира едно от най-странните изобретения в изку­ството. Това е костюмът на Смъртта, окичен с гирлянди от яйчени черупки. В един от музеите в Милано има картина на Пиеро Франческа от 1472 г. Тя изобразява Дева Мария с Младенеца, над които виси яйце като символ на смъртта и живота, на преходното, на вечността, на прераждането и пречист­ването.
  • У нас яйцето присъства и в празничните шест­вия на кукерите – пред групата върви старей с яйце в ръка. Известно е, че основната идея в кукерските игри е умирането и възраждането, възкръсването на природата за нов живот чрез смъртта.
  • Едно от най-странните кътчета на Земята, забулено в мистерии и загадки, носи името Великденски остров (Рапа Нуй). Той е полинезийска земя в югоизточната част на Тихия океан и е най-южната точка от Полинезийския триъгълник, която е и част от Чили. Великден­ският остров е известен със своите огромни каменни статуи, наречени моаи, направени от местните жители рапануи. Името му е дадено от датския изследовател Якоб Рогевен. Нарекъл го така, защото го открил случайно в събота на Възкресение Христово през 1722 г.
  • Още по-любопитна е митологията на местно­то население на острова, която издига в култ яйцето. Главният езически бог на жителите на острова се нарича Маке-маке (Make-make) и е смятан за Господар на яйцата. Древните жители имали ежегодно състезание, в което победител е т. нар. човек-птица. Той е трябвало да вземе първото яйце за сезона от островчето Мото Нуй, наречено ману тара (manu tara), да доплува до големия остров Рапа Нуй и да се покатери на върха на скалата над селцето Оронго. Със­тезателите били определяни чрез виденията на местния шаман. Самото състезание било изключително опасно и много от участниците ставали жертва на акулите, удавяли се в мо­рето или просто падали от стръмната скала. Но победителят се смятал за най-силния сред всички жители, получавал ново име, както и специални права да събере годишната реколта от птичи яйца на острова.

 

С какво са опасни постите?

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *