Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ушна кал (церумен) и чуждо тяло в ухото

Ушна кал

Оплаквания

Засегнатите имат усещане, че ушите им са за­пушени, чуват по-лошо. В редки случаи шум в ушите.

Причини

Всеки човек отделя различни количества ушна кал. Понякога тя се събира в слуховия канал и го запушва.

Риск от заболяване

Много пъти се оти­ва на лекар заради насъбиране на ушна кал. Рискът да развият това заболяване е по-голям при хората, които работят при запрашени ус­ловия, или които по природа отделят твърде много ушна кал.

Възможни последици и усложнения

Ушната кал е безобидна. Ако не се чисти, ухото се запушва и започвате да чувате по-лошо.

Профилактика

При прашна работа образуването на ушна кал може да се предотврати, като се поставят предпазители за ушите.

Нужда от лекарска помощ

Веднага идете на лекар.

Самолечение

Премахването на ушната кал обезателно тряб­ва да се предостави на лекаря. Не се опитвайте сами да отстраните ушната кал с клечки или ос­три предмети. Съществува опасност да я избу­тате към тъпанчето и да го нараните.

Лечение

Когато тъпанчето е здраво, лекарят прави про­мивка на ухото с хладка вода, която изважда уш­ната кал. Ако това не стане или тъпанчето е на­ранено, той отстранява ушната кал с кукичка.

 

Чуждо тяло в ухото

Оплаквания

Усещане за чуждо тяло в ухото, тъпа болка, шум в ухото, намаляване на слуха или слухови смуще­ния, когато чуждото тяло изпълва слуховия канал.

Самолечение

Насекомо, попаднало в ухото, поражда неприят­ни усещания. Първа помощ: капнете няколко кап­ки олио в слуховия канал. Обикновено това уби­ва насекомото или поне го обездвижва. След то­ва идете на лекар.

Нужда от лекарска помощ

Непременно трябва да отидете на лекар, който вещо да отстрани чуждото тяло.

Лечение

Ако тъпанчето не е наранено, лекарят прави промивка на слуховия канал с хладка вода. Ако това се окаже безрезултатно, той отстранява чуждото тяло с помощта на инструменти. При малките деца това обикновено е възможно са­мо под наркоза. Когато слуховият канал е силно подут, първо се поставят марлички, напоени в спирт, или се капват капки за уши, след което се прави промивка с вода.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *