ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Уши и увреден слух

С ушите не само улавяме звуци и шумове. Те ни помагат и да запазваме равновесие.

Ухото се състои от външно ухо, средно ухо, вътрешно ухо и слуховия нерв с централните слухови пътища.

Външно ухо

То се състои от хрущялна ушна мида и външен слухов проход (ушен канал) с дължина около три сантиметра, който се затваря от тъпанчевата мембрана. Предназначението на външното ухо е да улови звука отвън и да го проведе към тъ­панчето. както и да предпазва средното ухо.

Средно ухо

То се състои от тъпанчевата мембрана, тъпан­чевата кухина, слуховите костици, слухова тръ­ба (Евстахиева тръба), която отвежда към но­совата част на гълтача, мускули и запълнените с Въздух кухини на разположения зад ухото мас- тоиден израстък (мастоид),

Тъпанчето представлява нежна мембрана с диа­метър около един сантиметър. Неговата функ­ция е да улавя звуковите трептения на въздуха, да ги трансформира в кинетична енергия, която предава на веригата от слухови костици – чук­че, наковалня и стреме. Евстахиевата тръба служи за изравняване на въздушното налягане в тъпанчевата кухина с атмосферното. Изпълне­ните с въздух кухини на мастоидния израстък Вероятно са предназначени да притъпяват дъв- кателните шумове.

Функцията на средното ухо е посредством тъ­панчевата мембрана да трансформира звукови­те вълни във вибрации на слуховите костици.

Вътрешно ухо

То включва същинския слухов орган – охлюва (кохлея) и органа на равновесието. Органът на слуха има формата на охлюв и превръща меха­ничните трептения на основата на крачетата на стремето в електрически импулси.

Органът на равновесието се състои от две торбички и три ципести полуокръжни канала, които са изпълнени с течност.

Слухов нерв и централни слухови пътища

Слуховият нерв възприема електрическите им­пулси на органа на слуха. Централните слухови пътища изпращат възприетите импулси до мо­зъка.

Увреден слух

Оплаквания

–  не чувате тиктакането на часовниците;

–  винаги когато говорите по телефона, разби­рате трудно събеседника си;

–  когато сте на кино или на театър, можете да разбирате текста само от първите редове;

–  само с усилие можете да следите разговора между повече хора;

– като пешеходец усещате приближаващите ко­ли едва в последния момент.

Причини

Причините за увредения слух са два вида:

Увреден слух поради отслабено възприемане на звука, при което са увредени или фините капи­лярни клетки във вътрешното ухо, или предава­нето по-нататък към мозъка. Тази разновид­ност на затрудненото чуване се причинява от:

Шум: Шумът е най-честата причина за слухови увреждания. Опасността от трайно увреждане на слуха възниква, когато редовно и за продъл­жително време върху ушите въздействат 90 и повече децибела. 90 децибела съответстват на силна танцова музика. Тежкотоварен камион на разстояние няколко метра може да достигне си­ла на звука до 90 децибела. На рокконцерт обик­новено се постигат около 100 децибела. Работ­ник по изграждането на пътища, който години наред работи с компресорен чук (силата на зву­ка достига до 110-120 децибела) без шумозаглу­шители, със сигурност ще развие увреден слух. Затрудненото чуване вследствие на шум огла­вява списъка на професионалните заболявания. Други причини за отслабеното възприятие на звука могат да бъдат:

Наследственост, последица от наранявания, странични действия на лекарства, хронично възпаление на средното ухо, после­дица от менингит, възпаления на вътрешното ухо, възпаление на съединителнотъканната об­вивка на мозъка и гръбначния мозък, някои мо­зъчни тумори, Мениерова болест, аномалии на вътрешното ухо, старчески изме­нения на слуховия орган (охлюва), рязко намаля­ване на слуха, мултиплена склероза.

Увреден слух вследствие на смущения в пренася­нето на звука. Мястото на увреждането се на­мира в слуховия канал, тъпанчето или средното ухо. Тази разновидност на увредения слух се при­чинява от: запушване с ушна кал, затваряне на външния слухов канал от чуждо тяло или възпа­ление на външния слухов канал, аномалии на външното и/или на средното ухо, последица от наранявания на външното и/или средното ухо, катарален среден отит, остро и хронично въз­паление на средното ухо, отосклероза. Тази форма на увреден слух в много от слу­чаите може да се отстрани или подобри посред­ством медикаментозно или хирургическо ле­чение.

Риск от заболяване

Хората в напреднала възраст са значително повече засег­нати, отколкото младите хора.

Рискът от заболяване нараства:

– когато работното ви място е с голямо шумо­во натоварване. Например в Австрия 250 000 наемни работници живеят с риска постоянно да бъдат излагани на вреден за здравето шум;

– ако живеете на улица с натоварен трафик;

–  ако често ходите на дискотека;

– ако живеете в близост до летище или в район на ниско летене на бойни самолети.

Силата на звука – измервана в децибели – се уд­воява не праволинейно, а субективно на почти всеки шест децибела. Това означава, че 120 деци­бела не са двойно no-шумни от 60 децибела, а около десет пъти по-шумни.

Звук със сила над 85 децибела при продължител­но въздействие може да увреди слуха, от 120 де­цибела нагоре шумът причинява болки в ухото. Трясък от 125 децибела може да предизвика пос­тоянно увреждане на слуха.

Човешкото ухо е в състояние да чува тонове с честота от 20 херца (ниски) до 20 000 херца (ви­соки).

 Измерения на шума (децибели)

Тиктакащ ръчен часовник- 20

Основен шум в жилищни квартали/нощем         – 30-35

Тиха всекидневна – 40

Основен шум в жилищни квартали/денем – 40-45

Нормален разговор60

Канцеларски шум, например стаята намашинописката        70

Шумен ресторант70

Шумна музика, оживена улица80

Камион на разстояние 5м90

Моторна косачка за трева90-10

Средна сила на звука на уокмен95

Рокконцерт или дискотека100-110

Ревящ мотоциклет110

Самолетен двигател на 240м110

Компресорен чук на 1м100-120

Самолетен двигател на ЗОм120-130

 

Профилактика

На работното място

Трябва да се предпазвате от въздействието за по-продължително време на източници на шум със сила. по-висока от 85 децибела. Австрийско­то трудово законодателство предписва: прес­тоят на работно място със сила на шума до 85 децибела не трябва да надвишава осем часа. Ако тези стойности нараснат с пет децибела (= 90 децибела) продължителността на престоя е са­мо наполовина разрешена, т.е. четири часа. При 95 децибела пребиваването не трябва да е пове­че от два часа. при 100 децибела – един час. при 105 децибела – половин час. при 110 децибела четвърт час.

Тъй като допустимата сила на звука и съответ­ната допустима продължителност на пребива­ване често се нарушават, профсъюзите и зас­трахователните институти препоръчват от 85 децибела нагоре индивидуални мерки за пред­пазване от шума като:

–  вата за заглушаване на шума – тя е евтина и удобна за носене; подходяща е за шум до 100 децибела;

– еластични синтетични запушалки (антифони): често те са неудобни, но заглушават по-добре от ватата;

–  тапи от гъвкава пореста гума – те предста­вляват комбинация между ватата за заглуша­ване на шума и синтетичните запушалки със сравнително добър ефект. Често се оказват по-приложими;

-предпазители за ушите – те са подходящи пре димно за тези места, където само временно се налага предпазване на слуха.

Информирайте се в профсъюзите какви въз­можности съществуват по закон да настоява­те за намаляване на шума на работното място.

Самолетен шум

Едно изследване на Федералната здраВна служба В Берлин е констатирало, че нисколетящите бойни машини на височина 75 метра пораждат звук със сила до 130 децибела, което предизвик­ва слухови увреждания предимно у децата.

Възможни последици и усложнения

Слуховите увреждания могат да имат негатив- но въздействие върху професионалните шансо­ве и социалните контакти. При тежки професи­онални слухови увреждания по закон може да се претендира за пенсиониране.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Посредством индивидуалните мерки за пред­пазване на слуха могат да се избягнат слухови­те увреждания, но все пак шумът причинява редица други здравни увреждания. Различни из­следвания показват, че шумът разрушава имунната система на организма в перспекти­ва-това може да намали защитните сили про­тив инфекции. Освен това шумът се отразя­ва и върху кръвообращението – хора, обреме­нени с шум, страдат съществено по-често от високо кръвно налягане.

Нужда от лекарска помощ

Веднага щом имате впечатлението, че чувате по-лошо.

Самолечение

Най-добрият начин да си помогнем сами са про­филактичните мерки за предпазване от слухови увреждания.

Съюзът на хората с увреден слух в Германия предлага информация по всички проблеми, свър­зани с това заболяване: правна помощ, рехаби- литационни процедури, курсове за трениране на слуха, посредничество за установяване на кон­такти, информация за финансовите притежа­ния по отношение на болничните каси и пенси­онните осигуровки, за привилегиите по закон. Хората, които дълго време са чували лошо, в първия момент се стряскат от силните шумо- Ве, които възприемат, когато си сложат слухов апарат. В курсовете по слухов тренинг, перио­дично организирани от Съюза на хората с увре­ден слух, можете да научите как оптимално се настройва слуховият апарат. За повече инфор­мация се обърнете към най-близката местна ор­ганизация на съюза.

Правила за поведение на хората с увреден слух или напълно оглушалите при общуването им с нормално чуващите:

–   ако искате вашият събеседник да се съобразя­ва със слуховата ви инвалидност, не бива да криете това от него;

–   винаги носете слуховия си апарат. Постарай­те се другите да го забелязват;

–   накарайте вашия събеседник да говори обър­нат към вас. Той не бива да крещи, а просто трябва ясно да говори;

–   внимавайте за това да можете да виждате ус­тата, респективно лицето на събеседника;

–  самите вие говорете спокойно и ясно, за да го­ворят по този начин и другите с вас;

–   бъдете търпеливи и любезно помолете другия да повтори, когато не сте го разбрали;

–   не се преструвайте, че сте разбрали, ако не е така. В противен случай недоразуменията са неизбежни;

–   когато силата на звука ви се струва недоста­тъчна, проверете първо дали слуховият ви апарат е правилно настроен или дали не тряб­ва да се сложи нова батерия. Чрез правилното използване на слуховия апарат ще избягвате гнева и раздразнението на събеседника си;

–   упражнявайте разчитането по устата и се опитайте по този начин да съхраните място­то си в обществения живот;

–   сядайте винаги така, че светлината да пада върху този, който е срещу вас, ако трябва да разчитате думите от устата му;

–   в случай че не чувате стандартните входни звънци, накарайте да ги сменят със силни звън­чеви инсталации („зумери“) с ниска честота, може би дори със светлинен сигнал. В случай че не използвате слуховия апарат, когато гово­рите по телефона, можете да накарате някой специалист да вгради в телефонния апарат усилвател.

Лечение

Когато слуховите увреждания са причинени от някакво лекарство, трябва веднага да го спрете след консултиране с лекар.

Ако слуховото увреждане може да се коригира със слухов апарат, лекарят трябва да ви насочи към акустик по слухови апарати. Той ще открие съвместно с вас подходящия слухов апарат. Увреденият слух не се изразява само в това, че някой чува „по-тихо“. Обикновено слуховата способност за възприемане на тонове с различ- на височина е засегната в различна степен. Хо­рата в напреднала възраст много често имат затруднения при чуването на високите тонове. Съобразно това слуховият апарат при всеки чо­век изпълнява различна функция и следва да бъ­де индивидуално пригаждан.

Какъв слухов апарат

Джобни апарати: При тях микрофонът, усил­вателите, регулаторите за силата на звука и батериите се намират в сандъче с големина на цигарена кутийка. Слушалката се пъха в ухото и се свързва с кутийката посредством шнур. Тази слухова помощ се вижда ясно, защото ку­тийката се носи така, че да се избягват шумо­вете от триенето на дрехите. Те са подходя­щи при голяма до много голяма загуба на слуха.

Слухов апарат зад ухото: Повечето слухови апарати се поставят зад ухото. Посредством микрофон те улавят тоновете и шумовете, усилват ги по електричен път и посредством малка найлонова тръбичка ги провеждат в слу­ховия канал. Този вид слухови апарати могат също така да се прикрепят или да се вградят към дръжките на очилата. Те са подходящи за малка до голяма загуба на слуха.

Слухови апарати в ушната мида: Акустикът по слухови апарати изработва една вдлъбната форма, в която монтира слуховия апарат. Те­зи апарати изпълват ушната мида и имат пре­димство по отношение на апаратите зад ухо­то, че микрофонът за улавяне на звуковите вълни се намира на самото ухо, т.е. на естес­твеното си място. Също така по-добре реше­но е предаването на високите тонове и чува­нето от коя посока идват тоновете. Слаба страна на тези апарати е затрудненото из­ползване на регулаторите за силата на звука и комбинираните с тях шалтери за включване и изключване. Слуховите апарати в ушната ми­да са подходящи за малка до средноголяма за­губа на слуха.

Слухови апарати в слуховия канал: Тези апара­ти пасват съвършено в слуховия канал и са практически незабележими. Качеството на усилване и предаване на тоновете е толкова добро, както и при слуховите апарати в ушна­та мида. Недостатък: Използването на шалтерите за включване и изключване, както и на регулаторите за силата на звука предполагат определена сръчност. Те са подходящи за мал­ка до средноголяма загуба на слуха.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Уши и увреден слух

  1. Ан каза:

    Моите уважения, но сте пълни кретени! Статията Ви е пълна с дискриминационни пунктове относно хората със слухово увреждане! Не Ви ли е срам? Така ли помагате, като поставяте хората със слухови проблеми по-ниско от останалите?! Вижте си малоумните съвети! Макар и донякъде да сте прави, вземете ги напишете така, че да не засягат хората, които не чуват! Така просто е дискриминация в чист вид! Вземете напишете статия как се говори със хора със слухово увреждане, без да бъдат унизявани, а не как хората с такова увреждане да се съобразяват с останалите!
    И на всичкото отгоре ми говорите за курсовете по слухови тренировки в Гермния? Хората със слухово увреждане в БЪЛГАРИЯ какво ги топли това? Май трябва някой от вас да се окаже от другата страна на бариерата, за да прецени ситуацията!

    • Спасова каза:

      Може ли според вас да заслужава внимание коментар, който е пълен с обиди? Какво очаквате от хора, които според вас са кретени и дават малоумни съвети. Нямаше ли да е по-добре, ако просто напишете какво точно ви е подразнило? А, колкото до правописа ви – не коментирам, има още много да учите за българския език преди да правите забележки на останалите дали пишат правилно или не!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *