Начало / Заболяванията от А до Я / Заболяване на вътрешността на ретината (дегенериране на макулата)


Витамин С + Цинк – мощна противовирусна защита за цели 3 месеца! 10% отстъпка!

Заболяване на вътрешността на ретината (дегенериране на макулата)

Оплаквания

Стъпка по стъпка последователно или двете очи едновременно загубват способността да виждат остро. Дълго време това остава неза­белязано, докато засегнатиятповече не може да чете. Виждането в здрач е по-добро.

Причини

Унаследена предразположеност; артериоскле­роза; заболявания на кръвообращението; нару­шения в обмяната на веществата; високо ниво на холестерина в кръвта; захарна болест.

Риск от заболяване

Всеки двадесети човек след 60-годишна възраст трябва да има предвид, че мястото на най-острото виждане се разгражда и постепенно се гу­би зрителната острота.

Възможни последици и усложнения

С времето острото виждане става все по-слабо. Все пак обаче могат да се виждат синьото небе и зеленината на пейзажа.

При сухото деградиране на макулата краищата на зрителното поле запазват зрителната си годност. Засегнатият може да се ориентира достатъчно добре и да води нормален живот.

Профилактика

След 40-годишна възраст редовни контролни прегледи при очен лекар поне през две години.

Нужда от лекарска помощ

Веднага щом в средата на зрителния образ забе­лежите недостатъчно контрастно петно, кое­то с времето се уголемява.

Самолечение

-непременно спрете да пушите и пийте алкохол само умерено;

-здравословно хранене;

-разтоварваща почивка през нощта и следобед;

-трениране на кръвообращението чрез редов­но движение.

Лечение

Ефикасни лекарства срещу това заболяване ня­ма. Все още не е доказано, че медикаментите, ак­тивизиращи кръвообращението, спомагат за по-доброто захранване на макулата.

При по-рядко срещаното влажно деградиране на макулата новообразуванията по кръвоносните съдове на ръба на макулата могат да се лекуват с лазерен лъч. Това предпазва от кръвоизливи. Процедурата е безболезнена и се извършва амбулаторно без наркоза. Тя обаче трябва да бъде проведена от опитен в това отношение лекар в клиника. В резултат на интервенцията вижда­нето не се подобрява, но се спира по-нататъшното влошаване на зрението.

Помощ за очите

За виждане надалеч няма подобряваща помощ за очите. По-силните очила за четене осигуряват по-голям образ в ретината, но в този случай се налага четене от по-близко разстояние, което е много уморително. Освен това се уголемява не само шрифтът, но и празните места в зрител­ното поле.

Правилната помощ за очите като например очила-лупи, респективно бифокални очила-лупи, ко­ито могат да уголемяват до четири пъти, трябва да бъдат индивидуално пригодени. Не влагайте безкритично големи суми: сериозните оптици или клинични специалисти предлагат уреди за изпробване.

В редки случаи способността за четене може да се подобри посредством телевизионен уред за четене. Той се състои от камера, която четя­щият сам може да управлява над текста, и коя­то уголемява образа върху екран до 25 пъти. Ако очен лекар удостовери, че заболяването се развива толкова бавно, че уредът според предвари­телните прогнози може да бъде в помощ по-продължително време.

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*