Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Отлепване на ретината

Оплаквания

Засегнатият вижда светлинни проблясъци или черни точки, по-късно се издига „черна стена“ или пада „тъмна завеса“. Впоследствие зрител­ните образи са силно разкривени, много неясни или могат да се виждат само светлинни впечат­ления.

Предупредителни сигнали:

Светлинните проблясвания, „летящите сажди“ и виждането като през воал – предимно на тъм­но- предизвестяват разслояване на стъкловидното тяло. То може да предизвика като после­дица отлепване на ретината.

Причини

Намиращите се един върху друг два пласта на ретината се разделят, тъй като се разслоява стъкловидното тяло и пробива дупка в ретина­та. Течността от стъкловидното тяло прониква между двата слоя на ретината. В случай че не се прилага лечение, цялата ретина може да се разслои и окото да ослепее.

Отлепването на ретината може да бъде предиз­викано също така вследствие на злополука или операция на перде или глаукома.

Рискът от заболяване нараства

При средно късогледство между шест и осем ди­оптъра, с напредване на възрастта или при зло­полуки.

Профилактика

Ако едното око вече е заболяло, налага се редов­но да бъде преглеждано и другото око.

Възможни последици и усложнения

Силното увреждане на зрителната способност може да прогресира до ослепяване.

Нужда от лекарска помощ

При поява на споменатите оплаквания веднага идете на очен лекар, респективно в очна клиника.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Лекарствата не помагат. Налага се спешна опе­рация от опитен лекар в тази област. Под мес­тна упойка или наркоза двата пласта на ретина­та се съединяват отново: на местата в склерата, където трябва да бъдат „залепени“ отваря­ния в ретината, се поставя метална пръчица, охладена до -80 градуса (криотерапия). Трудната операция може да продължи часове наред. След това се налага една седмица престой в болничното заведение.

След излизане от болницата очите още трябва да се пазят: по възможност да не се правят рез­ки движения (като при четене). Затова пък гле­дането на телевизия е безвредно. Колкото по-скоро се оперира, толкова по-голям е шансът да се достигне първоначалната зрителна способ­ност. Неуспешният изход възлиза на 10% и на­раства до 30%, когато се е чакало твърде дълго. В такъв случай се налага втора, по-сложна опе­рация. Ако не се оперира, окото непременно ослепява.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *