Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Възпаление на конюнктивата (конюнктивит)

Оплаквания

Конюнктивата се зачервява, подува се, поняко­га причинява сърбеж, болки и отделя секрети. При събуждане окото е „слепнало“.

Причини

-алергични реакции например спрямо прашец или козметика за очи;

дразнение от чуждо тяло, ултравиолетови лъ­чи (напр. незащитени очи в солариума).

Инфектиране с:

-бактерии: отделяне на слузесто-гноен секрет; обикновено са засегнати двете очи;

-хламидии: те проникват в окото посред­ством контакт със замърсени предмети;

-вируси: воднисто-слузест секрет. Първоначално вирусите засягат само едното око и ед­ва след няколко дни другото. При епидемични заболявания на цялото семейство, класовете в училище и т.н., се наблюдават още главобо­лие, отпадналост, подуване на жлезите в областта на челюстта.

Риск от заболяване

Конюнктивитът е най-често срещаното очно заболяване. Рискът от заболяване нараства при употребата на козметика; посещения на плувни басейни с недостатъчна хигиена; използване на мръсни кърпи за лице; търкане на заболелите очи с нечисти пръсти; солариум или слънчеви ба­ни без защитни очила.

Възможни последици и усложнения

Възпалението може да атакува роговицата и склерата на окото. Алергичният конюнктивит може да даде началото на сенна хрема или асма.

Профилактика

Избягвайте споменатите опасности.

Нужда от лекарска помощ

Ако до три дни оплакванията не изчезнат от са­мо себе си.

Самолечение

Поради опасност от разпростиране на инфек­цията не бива да правите „очни бани“ или про­мивки с чай и винаги трябва да използвате личната си кърпа за лице.

Лечение

Очният лекар трябва да установи причините. На алергичните конюнктивити може да се про­тиводейства с капки за очи, съдържащи кромо- глицин, които обаче следва да се прилагат през възможно най-ранния стадий от развитието на болестта (Allergocrom, Opticrom, Vividrin).

Бактериалните конюнктивити могат да се ле­куват с капки за очи, съдържащи антибиотици, и мехлеми. Те трябва да се прилагат само под стриктното наблюдение и указание на очния ле­кар. Безразборната употреба на антибиотици все по-често предизвиква гъбични заболявания на очите.

По принцип не следва да се прилагат кортизони, докато не е установена причината за конюнкти­вита. Ако тя включва и херпесни вируси, това би могло тежко да увреди роговицата. Вирусните конюнктивити се излекуват след ня­колко седмици от само себе си. Понякога е целе­съобразно приложението на кортизони за ня­колко дни. По този начин се прави опит да се предпази роговицата. Също така може да се пробва и лечение с антивирусни медикаменти (между другото Zovirax).

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *