ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Менопаузата е неизбежна промяна в живота на жената

Така се е възприемала, преди да се въведе хормонозаместителната терапия (ХЗТ)

 

menopauza

Днес на климактериума често се гледа като на хормонално заболяване, чиято поява може да се предотврати с медикаменти. „Много жени идват за лечение преди настъпването на менопаузата, изпълнени със страх и готови да се защитят от горещите вълни, деформирания бюст, набръчканата кожа и промените в сексуалния живот – пише известната холистична лекарка и фитотерапевтка Линда Крокет в книгата „Мистерията на женското здраве“. – Някои наивно вярват, че ако се подложат на ХЗТ, ще преминат през менопаузата, без да изживеят нейните симптоми и дори без да остареят. Но броят на жените, които се нуждаят от помощ, след като са се подложили на ХЗТ, доказва, че след края на терапията те преживяват менопауза, като в много от случаите характерните симптоми са по-силни отколкото ако не бяха се подлагали на нея.“

Според американската авторка нормално протичащият климактериум позволява на тялото да привикне бавно към понижените нива на женските хормони. А ХЗТ изкуствено поддържа високи количествата на естрогени в организма. Затова когато жените прекъснат ХЗТ, адаптирането е по-бавно и трудно, а симптомите са по-агресивни.

От физиологична гледна точка менопаузата е защитен процес, който, лишавайки жените от тяхната репродуктивна способност, пести енергията и силите им, необходими за физическо оцеляване при напредването на възрастта. В репродуктивния период женският организъм се ръководи от мощния естроген, синтезиран в яйчниците, а по време на менопаузата той се заменя от по-слабата му форма, наречена естрон. Оттук нататък естронът доминира в женското тяло, като в менопаузата тъканите в тялото се приспособяват към тази промяна, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *