Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мозъчен тумор

Оплаквания

Според разположението и разпространението на туморната тъкан в мозъка оплакванията мо­гат да бъдат много различни.

Главоболие, което се засилва в лежащо положение, е много често. Възможно е и повръщане, което започва внезап­но и без предхождащо гадене. Освен това са въз­можни слабост или парези в едната половина на тялото, безчувственост, нарушения в равнове­сието, смущения в зрението или епилептични припадъци.

Причини

И мозъчните клетки, както другите клетки на организма, могат да прескочат границите на нормалния растеж. Особено при възрастните е възможно развитие на мозъчни тумори чрез мигриране на ракови клетки от гръ­ден или белодробен тумор (метастази).

Риск от заболяване

Рискът за заболяване от мозъчен тумор е отно­сително нисък.

Възможни последици и усложнения

Тъй като тъканите, разположени в костния че­реп са ограничени в разширението си, един прог­ресивно нарастващ тумор притиска силно мо­зъка. Затова и доброкачественият тумор може да доведе до смърт, ако не се осъществи свое­временна намеса. Много рядко е възможно туморни клетки от тумор на главния мозък да до­ведат до гръбначномозъчен тумор.

Профилактика

Не е възможна.

Необходимост от лекарска помощ

Ако се появи често главоболие, което се засил­ва в легнало положение или се съпровожда от внезапно повръщане. Лекарят може чрез об­стойни изследвания с помощта на послойни рен­тгенови снимки и ЕЕГ да установи дали се касае действително за мозъчен тумор. Понякога е необходимо и контрастно изследване на мозъчните артерии.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

В много случаи е възможно с операция да се от­страни целият или най-малкото голяма част от тумора. Понякога освен това е необходимо и лъ­чево лечение. Без съмнение е възможно поне вре­менно да се облекчат оплакванията.

Успоредно с това понякога трябва да се прие­мат медикаменти против повишеното мозъч но налягане или против гърчови припадъци.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *