ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Полиомиелит (детска парализа)

Оплаквания

90 процента от всички полиоинфекции преми­нават, без засегнатите да забележат нещо. След това те са си създали естествен имунитет срещу болестта.

Упоменатите по-нататък болестни признаци могат да се проявят в назования порядък, но е възможно и след всеки стадий да настъпи въз­становяване:

-два до пет дни температура, гадене, болки в гърба и по крайниците, пресипване на гласа, за­пек, диария;

-два-три дни по-късно: много висока темпера­тура, главоболие, мускулни болки и болки в гър­ба. Повръщане;

-мускулна слабост, която постепенно премина­ва в паралитични прояви.

Причини

Инфекция с полиовирус, който напада сивата субстанция на гръбначния мозък.

Риск от заболяване

Колкото по-възрастен е един човек, когато се зарази с полиомиелит, толкова по-висок е рис­кът за заболяване. При кърмачетата практически не се развиват парализи в резултат на полиоинфекция. Полиомиелитът се превърна в опасна епидемия, откакто в страните с висок жиз­нен стандарт хигиенните мероприятия пред­пазват от ранна инфекция. Рискът за заболява­не нараства, когато неимунизирани възрастни пребивават по-дълго в страни, в които болест­та все още се среща често.

Възможни последици и усложнения

Полиомиелитната инфекция може да предизви­ка необратими парализи на крайниците. Въз­можни са също парализи на дишането и мехурната мускулатура.

Профилактика

Подобряване на хигиената и храненето.

Необходимост от лекарска помощ

При съмнение за полиомиелитна инфекция.

Самолечение

Не се препоръчва.

Лечение

Пациентите изискват покой, внимателно проследяване на гълтателния рефлекс, пулса, кръвното налягане с оглед респираторни и циркулаторни усложнения.

Трябва да има готовност за реанимационни мероприятия, а по-късно и грижи за недопускане на деформитети на крайниците и декубитуси.

Медикаментозната терапия е с антипиретици, витамини от група В, Е, дехидратираща терапия – кортикостероиди с противооточното и противовъзпалителното си действие, антивирусни средства, антихолинестеразни средства – Nivalin по схема.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *