Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Контузия на мозъка (контузио церебри) и счупване на черепа

Оплаквания

Безсъзнание, често по-дълго от 15 минути. Силно главоболие, схващане на врата, повръщане. Едностранни парализи. Рядко говорни, зрител­ни и дихателни смущения.

Най-често нарушенията се проявяват веднага след нараняването, в редки случаи един до чети­ри дни по-късно.

Причини

При въздействие със сила върху главата, във вътрешността й могат да настъпят разкъсвания на кръвоносни съдове. Контузията, която на крака се проявява като „синьо петно%, в мозъка представлява кръвоизлив, често с тежки последици. Натискът на излелите се кръв и тъканна течност може да увреди мозъка.

Възможни последици и усложнения

Последиците от една мозъчна контузия зави­сят от нейното разположение и разпростране­ние. Те се простират от честите главоболие, гърчови пристъпи и нарушения на паметта до тежки парализи, поведенчески отклонения или продължително безсъзнание.

Необходимост от лекарска помощ

Веднага в болница при проява на гореспоменати­те оплаквания.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

В болницата пациентите се държат на легло до отзвучаване на оплакванията. Според вида на увреждането след това се провеждат лечебна физкултура, логопедични занимания и други по­добни процедури за отстраняване на настъпи­лите изменения.

 

Счупване на черепа

Оплаквания

Освен тези, характерни за мозъчното сътресе­ние, още ливиден оток около едното или двете очи. От носа може да изтича прозрачна теч­ност.

Възможни последици и усложнения

Те възникват в резултат на кръвоизливи или на­биране на течност в мозъка.

Необходимост от лекарска помощ

При съмнение за счупване на черепа – веднага в болница. Рентгенография на черепа или компю- търна томография показват какви увреждания са настъпили.

Лечение

Едно счупване на черепа оздравява без послед­ствия, ако освен костите нищо друго не е нара­нено. За лечение при кръвоизливи вж. Мозъчен кръвоизлив, по-долу.

Ако има изтичане на мозъчна течност навън, с антибиотици би трябвало да се предотврати развитието на инфекция.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *