Раждане във вода: има ли предимства?

Раждането във вода няма никакви предимства нито за майката, нито за бебето. Така твърдят учени, според които чрез този вариант се увеличава рискът от инфекция и проблеми с дишането на новороденото.

vodnoПопулярността на водното раждане до голяма степен се дължи на факта, че са го избирали известни жени, твърдят от medikforum.ru. Жизел Бюндхен например е родила и двете си деца вкъщи, във ваната. Привържениците на този начин на раждане настояват, че той е полезен за майката и за бебето. Според тях така детето идва на бял свят по един по-щадящ начин, а и за майката е по-малко болезнено.

Според специалистите обаче няма никакви научни доказателства за подобни твърдения. Напротив, опасностите са повече – инфекции, кръвоизливи, има дори случаи на удавени новородени.

Американската академия по педиатрия и Американският колеж по акушерство и гинекология обобщават: водното раждане не бива да се предлага за свободен избор, а да се реализира единствено при родилки, които участват в изследвания.

В повечето британски болници обаче вече има родови басейни. Освен това подобен басейн може да се вземе под наем и раждането да стане вкъщи.

Привържениците на водното раждане твърдят, че тази методика е особено добра за първо раждане, когато е обичайно родилката да изпитва силен стрес. Всяка година във Великобритания има средно по 7 000 водни раждания.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За да функционира правилно този сайт използва бисквитки.