Операциите с пълна упойка провокират Алцхаймер?

Много възрастни хора всячески избягват операциите с пълна упойка, защото се страхуват, че анестезията може да им причини деменция. Прави ли са?

pulna-upojka-7559-500x334В действителност няколко научни изследвания почти едновременно установиха връзка между прилагането на пълна наркоза и проява на болестта на Алцхаймер, информира medikforum.ru. Преди година стана известно, че при пациенти на възраст над 65 години използването на упойките при хирургична интервенция увеличава риска от проява на деменция. Възможно е причина за това да са възпалителни процеси в мозъка, стимулирани от упойките. Това положение пък отключва образуването на амилоидни тапи – белтъчни уплътнения, свързани с болестта на Алцхеймер.

Науката все пак не може еднозначно да отсъди, че пълната упойка активира или ускорява болестта на Алцхаймер – категорични доказателства за това няма. Понякога след операция поведението на хората се променя, но причина за това по-вероятно е болестта, а не въздействието на наркозата. Важно е с какви диагнози най-често възрастните пациенти попадат на хирургичната маса: преплитане на червата, счупване на бедрена кост, проблеми с коронарните артерии. Подобни проблеми сами по себе си се отразяват негативно на мозъчната дейност, особено ако протичат с усложнения.

Разбира се, признаците на Алцхаймер могат да се проявят и у хора, които не са понесли въздействието на упойките. Американски изследователи от университета в Джорджтаун са разработили кръвен анализ, който с 90-процентна точност прогнозира дали даден човек ще развие деменция. Анализират се десет (липиди) мазнини в кръвта – това са съставки, чието наличие предупреждава за висок риск от развитие на описаните отклонения.

Оценете статията
Оценка 2 от 2 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.