Начало / Семейство и бременност / Бременност и кърмене / Рисковете на късното майчинство


Рисковете на късното майчинство

Жителка на италианската провинция Кампания роди първото си дете на 54-годишна възраст. Жената без успех се опитвала да забременее десетилетия наред, а накрая се включила в инвитро програма и успяла.

pregnant“Младата” майка не иска да разкрива името си и да се шуми около нея и новородената й дъщеря. Лекарите намират случая за уникален, тъй като родилката е имала здравословни проблеми преди да забременее и успешното износване на бременността е било под въпрос.

В света има още по-сензационни случаи на майчинство в напреднала възраст, коментират от medikforum.ru. През 2012 година 66-годишна гражданка на Швейцария роди момчета-близнаци от инвитро-бременност. Случаите на първо раждане след 40-годишна възраст постоянно нарастват; само за година във Великобритания е имало 14 раждания на жени на възраст над 55 години.

По-специален интерес предизвикват случаите, когато късната бременност не е стимулирана и не е резултат на изкуствено оплождане. Англичанката Доун Брук е христоматиен пример от учебниците по акушерство, тъй като е родила на 59 години след естествено зачеване. Какво да кажем за рекордьорката Елин Елис, която направила същото на 72 години!

Възрастните майки по правило са на седмото небе от щастие, когато най-сетне се сдобият с желаната рожба. Но това е само първата стъпка, а след нея следват още много – защото чаканите с години бебета трябва да се отгледат и възпитат, а това изисква здраве, сили и много време. Дали майките на възрастта на баби имат такова време?
Преди няколко години испанката Мария Кармен дел Бусада стана майка благодарение на инвитро-оплождане. Година и половина по-късно клетницата почина от рак.

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб