Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

9 съвета как да си помогнем при шум в ушите?

1. Внимавайте в каква поза седите

  • Все повече време прекарваме пред различни екрани – монитора на компютъра, телевизора, мобилните устройства, и постоянно се привеждаме и изкри­вяваме правилната си стойка. Лекарите съветват да внимаваме в каква поза седим, защото има връзка между нервите и мускулите на врата ни. Пробвайте да сте колкото се може по-дълго време с изправен гръб, като ушите ви са на една хоризонтална линия с нивото на раменете и бедрата.

2. Грижете се за зъбите си

  • Продължително дъвчене на дъвка, стискане или скърцане със зъби, употреба на по-твърда храна, която изисква упорито дъвчене, може да предиз­вика шум в ушите. Обяснението е, че има връзка между центровете на мозъка, които контролират дъвкателните мускули и слуховия апарат. Научно изследване от 2012 г. свързва оплакванията на пациенти с тинитус с болките при темпоромандибуларни нарушения (група симптоми, които включват главоболие, остри болки в челюстта и в дъвкателните мускули, скованост на ставите). Те могат да се дължат на различни състояния и заболявания като травма, мускулно напрежение, остеоартрит, ревматичен ар­трит, скърцане със зъби, стискане на зъби, хипермобилност на ставите, вродени аномалии, стрес и други.

Понякога за прогонване­то на шума от ушите помага просто да раздвижите челю­стите си, както и да избягвате твърдата храна и дъвченето на дъвка. Предлагат се и специал­ни дентални приспособления, които не позволяват да стиска­те или скърцате със зъби.

3. Не мислете непрестанно за шума в ушите

  • Много пациенти споделят, че започват да чуват неприятния звук при нервно напрежение или депресивно състояние. Самото очакване да започне бръмченето е в състояние да предизвика оплакването. Зато­ва не мислете за него като „този шум направо ще ме подлуди“, а по-добре си кажете „вече съм се справял с това, и сега ще успея“. А най-добре въобще не живейте с мисълта, че всеки момент ще ви забръмчи в ушите.

4. Спазвайте хигиена на съня

  • Навици като лягане по едно и също време, отказ от кофеинови напитки следобед, за да заспите бързо и лесно вечерта, избягване на стре­сови ситуации (дори гледане на натоварващи програми по телевизията), топъл душ пре­ди сън, припомняне на при­ятните неща, които са ви се случили през деня, спомени за хубави моменти от пътуване или ваканция със затворе­ни очи – всичко това може да „заглуши“ шума в ушите и да го прогони постепенно.

5. Понижете напреже­нието с натурални средства

  • Преди години плацебо изслед­ване доказа, че антидепресантът ксанакс действа положи­телно при 76% от пациентите с тинитус. Днес обаче вече се знае, че по-добре е да пиете бил­ката валериана. Тя е естествен антидепресант, който действа по същия начин – предава по невротрансмитерите сигнал до мозъка и понижава шума в ушите, улеснява заспиването и осигурява спокоен пълноце­нен сън. Спазвайте посочените дози и начин на употреба – рас­тителните медикаменти също могат да вредят, когато не се пият правилно.

6. Проверете лекар­ствата, които приемате

  • Някои медикаменти причиня­ват шум в ушите или влошават състоянието, ако вече го имате. Сред тях са определени анти­биотици, диуретици, нестероидни противовъзпалителни и лекарства, приемани при он­кологични болести. Консул­тирайте се с лекаря си, преди да започнете ново лечение или се появят оплаквания – той ще прецени на какво се дължат и дали да смени медикамента или да намали дозата..

7. Слушайте терапев­тични аудиозаписи

  • Успокояващи звуци от приро­дата като птичи песни, шум на листа от полъх на вятъра, тихо плискане на вълнички могат да облекчат състоянието ви (продават се подобни записи). Някои пациенти споделят, че им помага нежна и релаксира­ща музика, други пък неочак­вано – звукът на пуснат душ. Пробвайте различни, докато откриете своя аудиотерапевт.

8. Почистете ушната кал

  • Слуховият орган би трябвало да се самопочиства, но при ня­кои хора с времето се натрупва ушна кал (това не означава лоша хигиена), която е възможно да причини неприятен шум или заглъхване на ушите. Провере­те дали това не е вашият слу­чай – лекарят ще ви прегледа и почисти ушите в кабинета си при необходимост.

9. Консултирайте се с лекар

  • Здравословните проблеми трябва да бъдат решавани с медицинска помощ. Лече­нието на тинитуса започва с преглед при личния лекар, той ще ви насочи към точ­ния специалист. Най-често това е отоларинголог (боле­сти уши-нос-гърло), но при доста случаи има нужда от невролог, кардиолог, трав­матолог, психотерапевт.

 

Защо хората чуват шум в ушите?

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *