Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Универсални съвети при проблеми с челюстите

Скърцането със зъби често води до болка в темпоро-мандибуларните стави, така че в редица случаи преодоляването на единия проблем способства за елиминирането и на другия.

 

Вредни навици

  • Дъвченето на дъвка претоварва темпоро-мандибуларните стави и напряга лицевите мускули. Откажете се от този навик.
  • Щадете челюстите си – избягвайте хрупкави и жилави хра­ни като свински ребърца, ябълки, моркови, препечен хляб и су­хари. Предпочитайте супи, макаронени изделия и лесни за дъв­чене храни.
  • Хранете се на малки хапки, за да не претоварвате челюстите си.
  • Ограничете консумацията на напитки, съдържащи кофеин – той повишава напрежението в мускулите и провокира скърца­нето със зъби.
  • Не си гризете ноктите и не дъвчете моливи. Движенията на челюстите през деня се повтарят и по време на сън. Потър­сете други начини за облекчаване на нервното напрежение. Мо­жете да си купите броеница или да прегъвате кламер.

 

Капанът на прозявката

  • Когато някой се прозява пред очите ви, е изключително труд­но да не последвате примера му. При такива обстоятелства оба­че трябва да превъзмогнете изкушението, защото прозявката ще предизвика болка. Ако не можете да я потиснете, постарай­те се поне да не отваряте широко устата си.

 

Защита за челюстите

  • Гуменият протектор за зъби е задължителен атрибут не само за боксьорите и ръгбистите, а и за хората, които скърцат със зъби по време на сън. В спортните магазини ще ви пред­ложат различни модели, които обаче според зъболекарите не са подходящи за ползване през нощта, тъй като не се прикрепват добре. Най-добре е да се консултирате с личния си зъболекар относно възможността за изработване на протектор по ваш размер.

 

Хранителни добавки

  • Вземайте всеки ден по 500 мг калций в комбинация с 250 мг магнезий (независимо от дозировката съотношението им тряб­ва да бъде 2:1). И двата минерала отпускат мускулите на челюс­тите, особено през нощта. Най-подходящи са хранителните добавки на прах, които обикновено се приемат с цитрусов сок. Предлагат се и комбинирани таблетки калций/магнезий, но те се разтварят по-трудно.

 

Дръжте езика пред зъбите

  • През деня се старайте да държите долната челюст отпусна­та. Поставете езика си между горните и долните резци. Така веднага ще усетите, ако започнете да го хапете. Преодолеете ли скърцането със зъби през деня, рискът да го правите през нощ­та значително ще се понижи.

 

Да потърсим ли лекар при болки в челюстите?

Ако болката в челюстите не отшуми до 2 седмици, трябва да се обърнете към лекар. Потърсете медицин­ска помощ и ако имате сил­ни болки при отваряне на устата. В този случай веро­ятно ще ви бъдат предпи­сани медикаменти за от­пускане на мускулите, а ако е налице възпаление, ще ви бъде поставена инжек­ция с кортикостероиден препарат. Консултирайте се и със зъболекар, който може да ви препоръча но­щем да ползвате гумен протектор за зъби – при­способление, което нама­лява натиска върху челюст­та при скърцане със зъби по време насън.

 

Знаетe ли, че?

  • Темпоро-мандибуларната става е наречена така, за­щото свързва мандибулата (долната челюст) със слепо­очната кост на черепа (от лат. tempus – „слепо­очие“).
  • Когато скърцате със зъби, натискът, който упражнява­те върху всяка коронка, се равнява на 550 кг (което е приблизителното тегло на 1 кон). Това системно нато­варване може да доведе до разклащане или счупване на зъбите.

 

Запазете красивата си усмивка!

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *