Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Искате бебе? Започнете подготовката!

Дайте си всички шансове за една безпроблемна бременност, като се погрижи­те предварител­но тя да преми­не при най-добри условия. Вижте как!

Направете си прегле­ди и изследвания

Щом вземете решението да имате бебе, посетете вашия лекар и гинеколога. Прегле­дите дават възможност да бъдат установени евентуал­ни здравословни проблеми, представляващи риск за бре­менността.

Лекарят ще измери кръв­ното налягане, ще чуе сърцето и ще прецени как функциони­ра кръвоносната ви система. Той ще установи дали вече сте боледували от токсоплазмоза и рубеола – две болести, които застрашават сериозно пло­да. Ако се налага, ще бъдете ваксинирани срещу рубеола три месеца преди началото на периода на зачеването. На­личието на токсоплазмоза се установява с месечни кръвни изследвания по време на са­мата бременност.

Спазвайте балан­сиран хранителен режим

Първите три месеца от бре­менността са от определящо значение как ще премине тя до самото раждане на бебето. Затова е необходимо да под­готвите организма си пред­варително.

  • Набавете си достатъчно калций, преди да заб­ременеете, като консумирате поне по три различни млечни продукта дневно.
  • Избягвайте газирани­те и енергизиращите напитки, които съдържат кофеин и други съставки, по­тенциално токсични за пло­да. Помолете и партньора си да намали консумацията на такива продукти, защото те понижават плодовитостта. Намалете кафето – над две чаши на ден снижават шанса да забременеете.
  • Сега е моментът да за­бравите за наситените мастни киселини, които се съдържат в индустриалните продукти, тъй като те пови­шават нивото на холестерола в кръвта.

Помислете за хранителни добавки

Най-важното е да не решавате сами от какво имате нужда, тъй като свръхдозирането на някои витамини може да се окаже вредно. Месец преди периода на зачеването лекарят ще ви предпише витамин В9, известен още като фолиева ки­селина – това е единствената хранителна добавка, която е задължителна, защото нама­лява риска от малформации на плода.

Привърженичките на веганството ще трябва да приемат и витамин В12, тъй като той се намира само в животинските продукти и е необходим за повишаване на кръвния поток и за раз­множаването на клетките на плода.

Поддържайте здравето си

Всяка година в България сто­тици бременности се оказ­ват патологични и водят до проблеми в плода. Основната причина е в неправилното функциониране на плацентата поради лошо кръвоснабдяване. Затова именно е важно пред­варителното посещение при лекаря, който ще се осведоми за вашия начин на живот.

Алкохолът, тютюнът и различни дроги са забране­ни по време на бременността, но и преди това трябва да ги избягвате, защото те влияят върху плодовитостта. Алко­холът може да смути проце­са на овулация, а тютюнопу­шенето намалява запаса от яйцеклетки и нарушава кръвоснабдяването на матката, което снижава шансовете за закрепването на ембриона. Що се отнася до наркотиците, те имат фатални последици за плода – малформации, заба­вено развитие, неврологични смущения и т.н.

Не забравяйте за алтернативните методи

Много е важно в периода преди зачеването да бъдете във възможно най-спокойно психическо състояние – хор­моните на стреса намаляват шансовете да забременеете.

Акупунктурата, която се състои в забиване на тънки стерилни иглички в специфични точки на тялото, позволява да подготвите организма за пред­стоящата бременност, защото контролира енергията в тялото и увеличава шансовете за зак­репването на ембриона.

Хомеопатията е широко използвана за повишаване на плодовитостта – чрез нея може да бъде регулиран месечния цикъл, както и хормоналния баланс. Хомеопатичните сред­ства са много ефикасни и сре­щу състоянията на стрес.

Рефлексологията стиму­лира нервните окончания на ходилата и така повлиява на регулирането на месечния цикъл, при ендометриоза и стрес.

Посещавайте консул­тациите от самото начало

Бременността ви трябва да бъде установена максимално рано. Много жени посещават лекаря едва след като премине първото тримесечие, но това закъсняло наблюдение крие риск за здравето на майката и на плода. Често извънматочни бременности се установяват прекалено късно.

Спазвайте календара на консултациите и ехографиите – първата ехография се прави между 11-атаи 13-ата седмица след спирането на менструа­цията и е много важна, защо­то позволява да се забележат евентуални аномалии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *