Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Научете как се развива детето

Развитието на детето се отнася до способността му да придобива умения, което става през определен етап.

Тези основни етапи са в определена последователност в областта на физическите, емоционалните и умствените способности. Едно дете завършва определен етап на развитие и след това преминава към следващия. Например, то се учи да пълзи преди ходене и тичане. Шестте етапа на развитие на детето започват още при раждането.

Новородено

Между времето на раждане и един месец, новороденото дете проявява движения, които са автоматични. То е в състояние да види обекти, които са в близост до очите му, като лицата на родителите си, да познае някои миризми, да движи главата си от едната страна към другата и плаче, за да посочи своите нужди.

Бебе до 1 година

От три- до шестмесечно дете е в състояние да контролира движенията на главата си и да играе с ръцете си заедно. Едно бебе може да седи без подкрепа, реагира на името си и бърбори между шест и девет месеца или повече. Между девет и дванадесет месеца бебето започва да пълзи и да се изправя с подкрепа. Някои се научават да ходят, а повечето знаят за какво служи гърнето.

Дете от 1 до 3 години

Малките деца на тази възраст показват рутинно поведение, като например преди лягане всяка вечер искат да им разказвате приказка. Това им дава чувство на сигурност и комфорт. Те вече могат да ходят без чужда помощ – отначало тромаво, а после – по-умело. Постепенно се научават да правят скок на място, да задържат молив, да чертаят кръгове, да построят кула от две кубчета – следвате простите указания и използват кратки изречения.

Предучилищна възраст – от 3 до 5 години

Този етап от развитието на детето се характеризира с повишено усъвършенстване на фини двигателни умения, според книгата „Майчинство и кърмене“. В предучилищна възраст може да хвърля топката над главата си, да стои на един крак за 10 секунди или по-дълго, да се грижи за нуждите си в тоалетната и да се облича и обува. С тях вече може да се провеждат по-дълги разговори.

Училищна възраст – 6 – 12 години

Децата на този етап са по-способни, независими и отговорни, според книгата „Развитие на личността през детството и юношеството“. В тази възраст детето има по-големи двигателни умения и започва да развива вторични полови белези. Приятелските взаимоотношения стават важни за учениците и са обикновено с хора от един и същи пол.

Юношеска възраст, пубертет – 13 – 18 години

По време на юношеските години се случват физически, умствени, познавателни и сексуални промени. Момичетата са физически зрели, но момчета все още съзряват. Тийнейджърите развиват своята идентичност и мнение. Те имат притеснения относно външния си вид. Хранителни разстройства могат да се появят в този момент. Юношите развиват интерес към противоположния пол и искат да прекарват повече време с приятелите си и по-малко време с родителите си.

 

Как да научим децата да бъдат учтиви?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *