Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Медитацията може да обезболява като хапчетата

Позитивната настройка, постигната чрез медитация, помага на пациенти с артрит да намалят болките си без медикаменти.

Woman practicing yoga at sunriseРолята на медитацията като обезболяващ фактор е изследвана от научен екип в университета на Манчестър. Понякога може да се постигне по-силен ефект, отколкото с прием на аналгетици, пишат от meddaily.ru с позоваване на The Daily Mail. Учените смятат, че ефектът се дължи на аномалии в обработката на сигналите за болка.

Изследователите проверили тезата с помощта на 120 доброволци, разделени на три групи: здрави хора, пациенти с артрит и хора с фибромиалгия. Интензивността на усещането за болка била проверявана чрез класически опит с нагряване на ръката.

Паралелно с експеримента била проследявана мозъчната активност на доброволците. Идеята на учените била по този начин да разкрият защо пациентите с артрит винаги реагират по-остро и болката им се струва по-силна в сравнение с останалите.

Оказва се, че при тях съществена роля играе очакването, че ще ги заболи и ще се измъчват. Това предварително очакване именно увеличава продължителността и интензивността на изживяването. Именно по тази причина туширането и овладяването на една болка трябва да започва от мозъка. Пациентите с остеоартрит например имат нужда от болките си, за да са наясно в каква фаза е страданието им и как то прогресира.

При хората, които изпитват постоянни болки, участъкът от кората на главния мозък, отговорен за вземането на решения, се контролира по-зле в сравнение с останалите мозъчни зони. Това е причината в такива случаи човекът да не е в състояние да изработи позитивни способи, чрез които да се справи с болката. Това е актуално както за артрита, така и за фибромиалгията.

Много е важно човекът по-малко да преживява по повод състоянието си. Това може да се постигне чрез медитация или когнитивна поведенческа терапия.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *