Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ново в ортопедията: винтове от коприна!

Коприната е един от най-здравите материали – доказано! По някои свои качества тя може да бъде сравнявана със стоманата. Освен това е много лека. Това са част от основанията медици да я предложат за активно приложение при операции на кости.

kostiУчени създадоха специални винтове от коприна, съобщиха от meddaily.ru, по информация от задгранични медии. Счупените кости успешно се съединяват с метални винтове и пластини, но винаги съществува риск от корозия и необходимост от повторни операции.

Алтернативните елементи от биоестество пък носят друг риск – от провокиране на възпалителни процеси. Имплантацията им изисква много време, тъй като полимерите са твърде меки. Лекарят трябва да пробие лекуваната кост, сетне да направи в отвора вътрешна резба, за да може да се държи полимерният винт.

Самюел Лин от Харвардския медицински университет и Дейвид Каплан от Университета Тафт потърсили като алтернатива…коприната. Те направили спиртен разтвор от коприна, запълнили с него специални формички и ги изпекли. Копринените винтове били изпитани най-напред върху лабораторни мишки. Потвърдено е, че винтовете от коприна могат да се навиват в костта като металически, без да е нужно предварително подготвяне на резба. С времето те се разлагат, без да причинят възпаление. Учените се подготвят за клинични изпитания и чакат разрешение да ги проведат.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *