Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Зелените зеленчуци не влияят добре на щитовидната

Зелените зеленчуци, особено зелето, съдържат вещества, наречени гоитрогени, които възпрепятстват усвояването на йод от храната.

Гоитрогените са глюкозинолати (тиогликозиди) и препятстват синтеза на хормоните на щитовидната жлеза и пренасянето на йода. Т.е. това са вещества, които предизвикват гуша. Те се намират в различни соеви продукти, карфиола, брюкселското зеле, обикновеното зеле, просото и др.

Намаляване на йод в тялото ви може да влоши симптомите на хипотиреоидизъм  –  състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони. Хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза, са от съществено значение за регулиране на метаболизма ви. Гоитрогените почти напълно се унищожават по време на готвене, така  че избягвайте яденето на сурово зеле, ако имате хипотиреоидизъм.

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът може да бъде причинен от недостиг на йод или увреждане на щитовидната жлеза. Тя може да се възпали по време хипотиреоидизъм, и това състояние се наречена гуша. Симптомите могат да включват увеличаване на теглото, студени ръце, бавно заздравяване на рани, удебелена кожа, чупливи нокти и коса, чести инфекции, нарушения в настроението и умора. Вашият лекар ще назначи изследване за измерване нивата на хормоните на щитовидната жлеза (Т3, Т4, TSH, TAT и МАТ), за да се диагностицира дали имате проблем. Лечението включва медикаменти със синтетични хормони на щитовидната жлеза и внимателен контрол на йод в диетата. Той е във вид на таблетна форма, приема се през устата един път дневно – сутрин(например Euthyrox или L-Thyroxin).

Ролята на йода

Йодът е важен минерал, използван главно за производството на хормони на щитовидната жлеза. Когато сте здрави, вашата щитовидна жлеза произвежда достатъчно хормони, от които тялото ви се нуждае. Йодът  се намира в месото, морските дарове, млякото, млечните продукти и повечето плодове и зеленчуци, въпреки че нивата могат да варират в зависимост от условията на отглеждане. Йодът също се добавя към готварската сол, за да не се развие дефицит на йод.

Гоитрогените

Както вече споменахме, това са вещества – природни антинутриенти в храните, които предизвикват гуша. Много, но не всички, зелени зеленчуци ги съдържат. При здрави хора те не могат да причинят тази болест, а само при хора, диагностицирани с нарушена функция на жлезата. Зелените зеленчуци са много здравословни храни, богати на хранителни вещества и не трябва да се избягват напълно. Ако имате заболяване на щитовидната жлеза, продължавайте да ядете тези храни сготвени.

Готвенето

Задушете зеле със зехтин и чесън за бърза гарнитура. Можете също така да смесите зеле с моркови и ряпа и да оставите да къкри, докато омекнат.

5 начина да отслабнете, като засилите вашия метаболизъм

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *