Не яжте вафли! Пълни са с боклуци!

Знаете ли колко вредни вещества има във вафлите? Ако знаехте, сигурно никога няма да хапнете!

Както вафлите, така и бисквитите, кексчетата, кроасаните, сухите пасти, чипсовете и други подобни могат да бъдат опасни за здравето. Преди всичко съдържат трансмазнини. Те не са нито растителни, нито животински, но са в основата на маргарина, палмовото масло и растителната сладкарска сметана. Получават се при втвърдяване на течните мазнини, което става с добавяне на водород към растителните масла от слънчоглед или соя, а също и рапица. Мазнината става твърда, а процесът се нарича хидрогенизация. Тези мазнини могат да предизвикат сърдечно-съдови заболявания, ракови болести и проблеми с нивата на холестерола.

„Те представляват химически изомер на растителна мазнина, а пространствената им конфигурация е различна и трудно се разпознава от човешкия организъм и му причинява затруднения в метаболизма“, обяснява Георги Баладжиев от Агенцията по безопасност на храните.

В „Здравей, България“ по Нова телевизия  проф. Донка Байкова, зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика обясни, че трансмазнините не са познати за нашия организъм като свойствени, поради което той няма ензимни системи, с които да ги метаболизира.

Когато търсите здравословна закуска, има изобилие от възможности на пазара. Най-вкусните и полезни за закуска са палачинките. Тестото за палачинки съдържа мляко, което осигурява протеин и калций.  Яйцата осигуряват допълнителен протеин. Ако палачинките са направени с пълнозърнесто брашно или брашно от елда, техните ползи за здравето стават още по-големи, защото включват фибри, витамини, антиоксиданти и минерали. Най-добрата добавка към палачинката е някакъв плод, ако искате да е сладка или сирене, за да закусите соленичко.

 

 

Кои мазнини са „лоши”?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *