ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Традиционна китайска медицина – ЯН билки

Принципите на ин и ян са в основата на традиционната китайска медицина.

Те са противоположни качества като черно и бяло, ден и нощ, топло и студено, мъжки и женски. Китайската медицина категоризира болестите и билките, използвани за тяхното лечение в ин и ян. Дефицитът на ян се третира с ян билки за постигане на ин-ян баланс, свързан с доброто здраве. Препоръчително е да се консултирате с лекар, практикуващ традиционната китайска медицина, а не да правите самолечение с тези билки. Тази статия ви информира за възможностите, които съществуват.

Тоници

Практикуващите китайска медицина използват тоници за коригиране на дисбалансите. Те са с подобна цел на западните хранителни добавки. Тониците се използват редовно в продължение на определен период от време, а не в интензивни дози, тъй като това се счита за по-ефективно и по-безопасно. Качествата ян присъстват в слънцето, топлината, деня и дневните дейности. A дефицитът на ян е свързан със студени ръце и крака, болки в долната част на гърба и проблеми с дишането. Билките ян се използват за лечение на тези симптоми и свързаните с тях заболявания.

Еленов рог

Западната медицина не може да класифицира еленов рог като билка, но се приема за такава в традиционната китайска медицина. Рогата от елена се отстраняват през лятото или есента, варят се, сушат се и след това се напояват с бяло вино и се нарязват или смилат на прах. Тази  ян билка има загряващи свойства и тонизира бъбреците (които имат ян дефицит). В комбинация с женшен тя облекчава студените крайници, придружени от виене на свят, както и безплодието. Хронични язви се лекуват с еленов рог в комбинация с астрагал или канела, които също са ян билки.

Кардамон

Често срещан в готварството, черният кардамон е ян билка с остър вкус и затоплящ ефект. Плодът се събира през лятото и се суши на слънце. Билката обикновено тонизира далака и бъбреците и когато се комбинира с джинджифил, третира тежки коремни спазми и диария – двете са симптоми на ян дефицит. Джинджър фигурира в много от китайските билкови комбинации, които в Западната билкова медицина е известен и се използва за подобряване на храносмилането и облекчаване на стомашни разстройства.

Орехови ядки

Ореховите ядки играят важна роля в тонизирането на белите дробове и бъбреците. Орехите се събират през есента и се изсушават добре. За лечение на болки в гърба и колената се комбинират с кора от дървото Еукомия (Eucommia ulmariae). Това е вид китайско каучуково дърво. Маслото от него помага за регулиране на кръвното налягане.

 

 

Как да се лекуваме без антибиотици?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *