Какво трябва да знаете за пресбиопията?

presbiopiyaАко сте преминали четиридесетте години, може вече официално да скриете бръчиците от смях зад модни рамки. Независимо дали сте късогледи, далеколеди или сте имали идеално зрение през по-голямата част от живота си, съществуват зрителни промени, свързани с възрастта, които малко хора (или никой) могат да избегнат.

С наближаването на шестдесетте години повечето хора се нуждаят от очила за състоянието, наречено пресбиопия, което прави близкото ни зрение по-слабо, отколкото е било. Учените считат, че пресбиопията се причинява от два фактора, действащи в комбинация – по-плътни, твърди и по-малко пластични лещи и по-неефективни, отпуснати очни мускули, което затруднява очите при фокусирането на обекти отблизо. В крайна сметка точката – най-близкото разстояние, от което окото може да даде ясен образ върху ретината – е по-отдалечена от окото, отколкото при разстоянието за четене.

Ако забележите, че трябва да държите книгите, вестниците и менютата на една ръка разстояние, за да разчетете привидно доста неясния текст, вероятно страдате от пресбиопия. Тя фактически е неизбежна и обикновено става по-ясно изразена между 40- и 50-годишна възраст, влошава се при лошо осветление и се подобрява на дневна светлина, защото свиването на зеницата подобрява фокуса.

Продължителните дейности, изискващи взиране, могат да причинят главоболие или напрежение в очите. Пресбиопията се развива независимо от това дали носите очила или не – очилата ще компенсират проблема, но няма да го задълбочат.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *