ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Можете да контролирате диабета дори в банята!

diabet banyaДа, можете да упражнявате контрол над диабета дори в банята! Привидно маловажните решения като това какъв сапун да използвате или колко гореща да е водата във ваната всъщност са наистина важни. Независимо дали си вземате душ или обгрижвате ходилата си, следвайте тези препоръки. Преди всичко закълнете се никога, никога да не прилагате „хирургия в банята“ върху стъпалата си. Мазолите, мехурите и врасналите нокти трябва да се оставят на професионалистите. Лесно можете да си навредите, вместо да си помогнете.

Използвайте хидратиращ сапун

Ежедневно мийте краката си в топла, но не вряла вода. Избягвайте течните сапуни – при тях има по-голяма вероятност да изсушат кожата ви, което може да доведе до напукване, предразполагащо към инфекции. Избягвайте и ексфолиращите сапуни, които може да се окажат прекалено груби за кожата ви, както и сапуните с парфюм, предизвикващи обриви при някои хора.

Разкачете помпата за инсулин, преди да влезете под душа

Въпреки че помпите са водоустойчиви, не бива да се подлагат пряко на водна струя. Използвайте накрайника, предназначен за плуване, вана и душ. Прочетете инструкциите на производителя или попитайте лекаря си къде да поставите помпата, докато сте под душа. За някои модели има калъфи, които могат да се закачат на завесата за баня.

Ограничете престоя във ваната до 20 минути

Ако сте планирали отпускащи мигове в топла вана, сауна или джакузи, не оставайте вътре повече от 20 минути и се уверете, че температурата не е по-висока от 40 °С (не забравяйте да обсъдите тези свои желания с лекаря си). Изключително високите температури могат да влошат сърдечносъдовите проблеми, които са често срещани при диабетиците. Ако сте на лечение с инсулин, горещата вана може да увеличи скоростта, с която организмът ви го усвоява, което нарушава баланса при контрола над нивата на кръвната захар. Когато влизате в гореща вода, не използвайте пръстите на краката си, за да пробвате температурата – ако имате нарушена чувствителност, може и да се опарите. Вместо това потопете дланта или лакътя си във водата или използвайте термометър за вана.

Въздържайте се от самолечение на мазолите

Ако страдате от диабет, трябва да устоите на изкушението да използвате медикаменти без рецепта за мазолите и мехурите по стъпалата. Когато имате понижена чувствителност, е много лесно подобни продукти да наранят кожата ви, без дори да разберете. Активната съставка в препаратите за лечение на тези състояния е киселина, която може да изгори не само мъртвата кожа, но и да увреди здравата. Раната, получената по този начин, зараства бавно. Също така не използвайте пемза или пила върху мазолите и мехурите – рискът от нараняване е прекалено висок, а и тези инструменти не са стерилни. Помолете специалист да лекува мазолите и мехурите – така няма да допуснете да се развият рани.

Не си позволявайте да третирате сами и врасналите нокти

Употребата на продукти от аптеката при враснали нокти не е препоръчително. Те също действат чрез разяждане на кожата с киселина, което ви излага на опасност от инфекции. Оставете това лечение на козметик или специалист.

Лекувайте микозата с медицински крем

Микозата е гъбична инфекция на краката, която диабетиците спокойно могат да третират с продукти от аптеката. Тя се проявява в зачервена кожа, която сърби и по чиято повърхност има напуквания. Незабавно се погрижете за нея, защото напуканата кожа може да се инфектира. Мажете със специален крем два пъти дневно. Първо измийте краката си със сапун и вода. Подсушете ги добре и нанесете крем върху засегнатите места. Обадете се на специалист, ако микозата не е изчезнала до няколко дни.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *