Чесънът е любимото лекарство на хората от Балканския полуостров

Чесънът е българското хапче срещу куп заболявания

 

чесън

Използва се като лекарство от древни времена. Учените го признават за най-добър „приятел“ на кръвоносните съдове. Растението съдържа биологически активни вещества, които действат подобно на инсулина – снижават нивото на кръвната захар. Ако се яде пресен, чесънът регулира кръвното налягане, намалява риска от атеросклероза, укрепва защитните сили на организма, унищожава болестотворните бактерии и паразити, понижава нивото на лошия холестерол. Полезно е и в съчетание с кисело мляко. При термична обработка чесънът губи голяма част от полезните си свойства.

Гърция

Памуклийката е средиземноморска билка, която според древногръцката митология се събирала по склоновете на планината Олимп и се използвала за лечение на рани. Днес тя се прилага най-често срещу настинки. Чай от памуклийка се приготвя, като 1 ч.л. билка се запарва 10 минути в гореща вода. Освен да се пие, отварата може да се използва за компреси при кожни раздразнения и рани. Билката се продава и под формата на дражета.

Турция

Черен кимион – семената на това растение са мощен имуностимулант. Те укрепват нервната система. Помагат при алергии, подобряват храносмилането и понижават кръвната захар. Наречен лечебно чудо, черният кимион (няма родство с кимиона) може да се използва като подправка за салати и ястия. Самата Нефертити е поддържала с него своята младост и красота.

Артишокът дължи полезните си свойства най-вече на съдържащият се в него биофлавоноид цинарин. Той стимулира работата на черния дроб, помага при смилането на мазни храни, понижава нивото на лошия холестерол, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *