Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Болестта на Осгут-Шлатер отшумява за година, две

Здравейте ! Много съм притеснена, заради сина си. Той е на 13 години, а преди 2 месеца му поставиха диагноза болестта на Осгут-Шлатер. Моля да ми кажете нещо повече за това заболяване !

Мина ПОРЯЗОВА, Смолян.

Болестта на Осгут-Шлатер се среща предимно при момчета между 10 и 15 години. То е резултата на забавено вкостяване на хрущялната тъкан, разположена в горната трета на големия пищял, там, където се залавя сухожилието на колянната капачка. Смята се, че това забавено костно изграждане на хрущяла в тази зона, наречена туберозитас, е резултат на асептична некроза, която не е следствие на инфекциозен процес.

Болестта започва при пълно здраве на детето, с болки в коляното, които се засилват при продължително ходене, игра и спортуване. След една-две седмици се появява се появява подутина в горната трета на подбедрицата. Движенията остават нормални, като само при сгъване на коляното се чувства умерена болка.

Рентгеновото изследване показва характерните за болестта промени.

Болестта на Осгут-Шлатер не трябва да ви притеснява. По принцип организма сам се справя  със заболяването в продължение на 1-2 години и не остава никакви последствия. В началния период е добре да се ограничават игрите, спорта и туризма, а фузкултурата в училище да бъде на облекчен режим.

Все пак, за да не се стигне до нежелани усложнения е добре състоянието на сина ви да се проследи от специалист-ортопед.

Д-р Божидар Бегов е хирург-ортопед, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел. :  0887/ 580-820.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 5 до “Болестта на Осгут-Шлатер отшумява за година, две

  1. бойкоо каза:

    И аз имам тази болест. Спортувам активно и просто няма начин да спра. Вижте сайта на Orthotex! От там си купих някаква пристягаща шина която наистина ми помогна а струва само 23 кинта и не ограничава движението:)))

  2. fori каза:

    които е свикнал
    да спортува не можете да го спрете,съдя по сина си.купих наколенки макар да ми казаха че за тази болест не помагат,а спортува активно баскет и не му се чува за спиране.сега плува доста в морето и се чувства по добре,ако спре с баскета щял да тренира плуване на 14г……………………

  3. Ivan Stoqnov каза:

    Аз имам шлатер от 6 месеца от началото болката беше срязваща сега също ме боли но доста по малко. ДА ЗНАЕТЕ ЗАБРАНЕТЕ НА СИНА СИ ДА КЛЯКА И ДА СКАЧА. ТОВА Е НАЙ ВАЖНОТО !!!

  4. Emir каза:

    zdraveite az sushto sam bolen ot osgut shlater i veche me boli okolo godina i polovina. Vav momenta sam na 13 godini iskam da razbera oshte mnogo vreme li ima dokato otmina bolesta?

  5. Ivan Nikolov каза:

    Здравейте Аз също съм болен от тази болест.Казвам Се Иван и съм на 15 години. На мен се случи същото,но при мен първо дясното коляно ме заболя.В последствие то се оправи, но после започна да ме боли и лявото.Когато се разболях бях на 13 години.Искам да разбера дали отново ше мога отново да се занимавам със спорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *